Los bando | Christian Lo

Een piepjonge band reist in een camper af naar een rockrally. Het jeugdfilmfestival JEF opent met een sympathieke roadmovie.

Op films voor kinderen en tieners valt doorgaans nogal wat aan te merken. De makers betuttelen erop los, de acteurs staan zich een ongeluk te gesticuleren. Alsof het kinderachtig en grotesk móét zijn.

6ac05b6c-3605-11e9-9120-4b61a15e8de2

Dat het ook anders kan, bewijst het Noorse Los bando. In de camper van een Jezusfreak trekken Axel en Grim, twaalf en beste maatjes, naar het andere eind van het land. Daar zullen ze deelnemen aan een muzikale talentenjacht. Hun chauffeur is een knul van 17 die zijn rijervaring op een racecircuit opdeed. Ook aan boord: Thilda, een celliste van negen zonder vrienden.

‘We gaan rock voor altijd veranderen’, klinkt het. Wie zichzelf geen doel stelt, komt natuurlijk nergens.

Uitstellers en angsthazen

Wat elke prettig gestoorde jeugdfilm nog het best doet, is jonge kijkers aansporen om hun droom na te jagen. Dat hebben deze makers helemaal begrepen. Los bando is hier om uitstellers en angsthazen vrolijk een schop onder de kont te geven.

Los-Bando-NL-_st_2_jpg_sd-high-912x513

Natuurlijk kaart deze amusante roadmovie evengoed de gebruikelijke jongerenthema’s aan. Die eerste verliefdheid is dan ook overweldigend. En ouders die ruziemaken of je beknotten in je vrijheid, dat is voor elke tiener een herkenbare frustratie.

Los bando komt met een boel geestige personages en verhaallijnen, die in een passende finale samenkomen. Het illustreert misschien wel de belangrijkste troef van deze film: de jonge kijker wordt niet onderschat. Het jeugdfilmfestival JEF, dat nu zaterdag van start gaat, heeft alvast een uitstekende openingsfilm beet.

(Verschenen op 22 februari 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s