Regisseur Bo Burnham: ‘Het zijn best angstige tijden om jong te zijn’

De 28-jarige comedian en Youtube-ster Bo Burnham heeft met ‘Eighth grade’ een hartveroverende debuutfilm gedraaid. ‘Soms moet je als ouder de boksbal zijn die je kind nodig heeft.’

Als kijker heb je geen verweer tegen Kayla, het schuchtere meisje van 13 uit Eighth grade. Haar motiverende  filmpjes op Youtube worden door geen hond bekeken. Een populaire, vlotte meid zal ze vast nooit worden. Maar je gunt het haar zo dat ze zich in haar omgeving wat meer een deelgenoot zou voelen.

De Amerikaanse stand-upcomedian Bo Burnham blijft met zijn debuutfilm enigszins op vertrouwd terrein: in 2006 was hij een van de eersten die gelanceerd werd dankzij het videoplatform. Al snel volgde het aanbod om in zee te gaan met Comedy Central Records, het label dat ook de grappen van Louis C.K. en Amy Schumer aan de man brengt. Burnham maakte de afgelopen jaren meerdere shows, naast een komische reeks voor MTV en een Netflix-special.

‘Toen ik een tiener was, werkte het ­internet nog helemaal anders’, vertelt hij over de telefoon vanuit de VS. ‘Mijn ­eerste video’s konden in 24 uur tijd een miljoen views verzamelen zonder dat mijn omgeving daar iets van merkte. De ene wereld had niet noodzakelijk een ­effect op de andere.’

De impact zou vandaag veel groter zijn. Was je niet liever nu een tiener geweest?

Bo Burnham: ‘Nee, ik ben heel, heel dankbaar dat ik toen ben opgegroeid. Ik denk dat het vandaag op veel vlakken moeilijker is. Op ­sociale media heb je misschien wel een enorme vrijheid, maar er is ook veel waar je verantwoordelijk voor bent. Het zijn dus best angstige tijden om jong te zijn. Ik geloof niet dat het me als prille tiener goed zou afgaan.’

Net als in Kayla’s leven gaapt er bij elk van ons een kloof tussen wie we zijn en het beeld dat we online ophangen. Maakt dat hele luik onze levens nog wel beter?

‘Het internet blijft een complexe en fascinerende plek. Sommigen zal het isoleren, terwijl anderen zich net gemotiveerd zullen voelen om iets te ondernemen of contact te leggen. Het is niet het ene of het andere, goed of slecht. Natuurlijk is het geen ideaalwereld waar ieders dromen werkelijkheid worden. Maar evenmin is het tegendeel waar. Met deze film wilden we in de eerste plaats op een betekenisvolle manier laten zien hoe het voor tieners sterk verbonden kan zijn met hun emoties.’

In de film slaagt de vader er niet in om contact te leggen met zijn dochter. Hij doet aardig zijn best, maar zij sluit hem buiten.

‘Je hoort ouders weleens zeggen dat ze zich zorgen maken omdat hun kind steeds ruzie zoekt of zich voor hen schaamt. Ik denk eigenlijk dat het op die leeftijd heel normaal is. Kayla komt stilaan los van haar vader, ze leert dat ze haar leven in eigen handen kan nemen. Daarom gaat ze zich net rebels gedragen. Als ouder moet je dan de boksbal zijn die het kind daarbij nodig heeft. Misschien bewijst zulk gedrag dus net dat wat je doet het juiste is.’

eighth-grade-636x397
Elsie Fisher als Kayla in ‘Eighth grade’.

Elsie Fisher zet als Kayla een treffende vertolking neer. Wat zocht je in de actrice die haar zou spelen?

‘Elk meisje dat auditie deed, speelde haar als iemand die heel verlegen en ­passief is. Alsof ze niets liever wil dan zich in een hoekje te verschuilen voor de buitenwereld. Maar Elsie begreep dat Kayla net iemand is die dingen verlangt en betrokken wil worden. Zelfs als dat ­betekent dat ze haar angsten moet overwinnen.’

Is ‘Eighth grade’ een film voor ouders die weinig voeling hebben met de leefwereld van hun prille tiener?

‘Ik zou het zeker fantastisch vinden als zij er op die manier wat aan hebben. Het kan ook in de andere richting werken: laatst vertelden enkele kinderen me dat ze door de film net hun ouders een stukje beter waren gaan begrijpen. Look at that.’

(Verschenen op 19 februari 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier de recensie van Eighth grade

Een gedachte over “Regisseur Bo Burnham: ‘Het zijn best angstige tijden om jong te zijn’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s