Fatwa | Mahmoud Ben Mahmoud

Een uitgeweken Tunesiër gaat in zijn vaderland op zoek naar de waarheid over zijn dode zoon.

Het Belgisch-Tunesische Fatwa loopt in het spoor van Brahim (Ahmed Hafiane), een man die na zijn scheiding Tunesië ruilde voor Frankrijk. Nu keert hij terug om zijn zoon te begraven. Volgens de autoriteiten kwam de twintiger om het leven bij een nachtelijk motorongeval. Maar er zijn ook de geruchten over zijn contact met extremisten.

18-1952_cover

De kijker moet het in deze langzame, politiek geladen film stellen met wat Brahim te horen krijgt. Hij weet maar zoveel als elke gesprekspartner wil prijsgeven.

Hoe valt iemand ten prooi aan fanatisme? Een pasklaar antwoord bestaat niet en dus probeert de Tunesische filmmaker Mahmoud Ben Mahmoud dat ook niet te geven. De voorbije decennia filmde hij met stille kracht een ­oeuvre bij elkaar van documentaires en fictiefilms met een humanistische inslag.

Illusieloos

Ben Mahmoud situeert het verhaal hier in 2013. Salafistische groepen proberen de maatschappij in hun greep te krijgen. De gescheiden ouders van de jongeman staan symbool voor de tweespalt bij de bevolking: Brahim verliet illusieloos het land, terwijl Loubna (Ghalia Benali) bleef om als schrijfster en ­activiste verzet te bieden.

De filmmaker, die in Brussel woont, kreeg de steun van de broers Dardenne als coproducenten. Hij hangt eenzelfde véritéstijl aan, al brengt hij het minder ruw in beeld. Een soundtrack is er nauwelijks.

Hafiane en Benali zijn aan elkaar gewaagd met sterke, levensechte vertolkingen. Ze laten zien hoe een open dialoog mensen in staat stelt om elkaar te hervinden.

(Verschenen op 19 februari 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met actrice Ghalia Benali. 

Een gedachte over “Fatwa | Mahmoud Ben Mahmoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s