Eighth grade | Bo Burnham

Opgroeien in tijden van sociale media is voor een meisje van dertien geen evidentie. Eighth grade is het ontwapenende debuut van komiek en Youtube-ster Bo Burnham.

Kayla is dertien en zo bedeesd dat het opvalt: op school krijgt ze de ­ trofee voor ‘meest stille leerling’. Liever was ze wat meer zoals de populaire meisjes die ze kopieert in haar goedbedoelde Youtube-filmpjes. ‘Wees jezelf’, drukt ze haar onbestaande volgers op het hart.

Schermafbeelding 2019-02-22 om 12.23.30

Zelfaanvaarding is er in tijden van ­sociale media niet makkelijker op geworden. Alle onzekerheid en twijfels die je als tiener hebt gevoeld, komen met deze ontwapenende film in een klap weer ­bovendrijven. Minutieus weet Youtube-komiek Bo Burnham als debuterend ­filmmaker een tragikomisch evenwicht te bewaren. Dat hij zonder cynisme naar deze online generatie kijkt, is even ­logisch als geruststellend.

Wat is de jonge Elsie Fisher (een stem in de Despicable me-films) een fenomenale actrice. Ze geeft Kayla een verbetenheid en veerkracht die hartveroverend is. In haar eentje maakt ze Eighth grade zo tot een buitengewoon delicate krachttoer, die slechts de schijn heeft licht verteerbaar te zijn.

(Verschenen op 19 februari 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met regisseur Bo Burnham. 

Een gedachte over “Eighth grade | Bo Burnham

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s