Werk ohne Autor | Florian Henckel von Donnersmarck

De queeste van een kunstenaar staat centraal in Werk ohne Autor, de derde langspeler van Oscarwinnaar Florian Henckel von Donnersmarck. 

4221e4b0-288a-11e9-a934-9657ed174a5d

Voor de nazi’s had Kandinsky niets met kunst te maken: ‘Volgens mij kun jij dit ook.’ Bedeesd had de kleine Kurt zijn schoudertjes opgehaald, maar zijn tante vertrouwt hem toe: ‘Alles wat echt is, is mooi.’ Niet veel later wordt ze uit zijn leven gerukt.

Het is alweer van 2006 geleden dat Florian Henckel von Donnersmarck met Das Leben der Anderen zijn magistrale entree maakte. Werk ohne Autor weet die krachttoer niet te evenaren, hoewel deze queeste even imposant en ambitieus is. Vanaf de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog gaat het in drie etappes tot het einde van de jaren 70 in Duitsland.

Roeping

Kurt Barnert (Tom Schilling) voelt een artistieke roeping, al vindt hij niet zo gauw zijn eigen verhaal. Heeft hij dat überhaupt wel? Demonen uit het verleden gaan hem achtervolgen in het dreigende gedaante van zijn schoonvader (Sebastian Koch), die aanzien geniet als arts.

video-229400-resimage_v-variantBig16x9_w-1024

Met vaste hand onderzoekt de Duitse filmmaker in welke mate kunst de maker kan bevrijden. Dringt een hogere waarheid in diens werk zich noodzakelijk op? De gevierde cameraman Caleb Deschanel (The right stuff) vat het in poëtische, zachte kleuren terwijl Max Richter een gracieuze soundtrack voorziet.

Maar von Donnersmarck waagt zich ook meer dan eens op de grens met kitsch. De tante, die lief en aandoenlijk is, legt hij Hallmark-spreuken in de mond. Gelukkig weet een bijzonder epische flair te voorkomen dat deze marathonzit van 188 (!) minuten je siberisch naar de eindcredits doet verlangen. Alleen de titel kan dan nog twijfel zaaien over de mate waarin dit niet het werk zou zijn van een auteur.

(Verschenen op 5 februari 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met Florian Henckel von Donnersmarck. 

Een gedachte over “Werk ohne Autor | Florian Henckel von Donnersmarck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s