Jane Fonda in five acts | Susan Lacy

Het minste wat je kan zeggen, is dat Jane Fonda kan terugblikken op een leven dat zich nooit heeft laten voorspellen, zo laat ook de documentaire Jane Fonda in five acts zien. 

Jane Fonda, inmiddels 81, hoeft geen vent meer. Tenzij dan om haar jurk open te ritsen na een gala. Dat ondervond ze een jaar geleden, toen ze na zo’n avond niet uit haar feestjurk was geraakt. Ze had er dan maar in geslapen. Op Instagram postte ze een dag later het bloednuchtere fotobewijs. Het bijschrift: ‘Nooit een man gewild, tot nu.’

6a589fc0-2586-11e9-ab2c-765a2adf96d2

Geestig is ze wel, die Jane. Ze ziet er ook fantastisch uit. In Jane Fonda in five acts maakt de actrice geen geheim van de plastische chirurgie die eraan te pas kwam. ‘Ik vind het vreselijk dat ik die behoefte had. Ik wou dat ik moediger was, maar ik ben wie ik ben.’

Zo waaien er wel meer onbevangen bekentenissen door deze documentaire. Die belicht haar leven als actrice en activiste, in bedrijven opgedeeld door de mannen aan haar zijde: haar vader (de legendarische acteur Henry Fonda, natuurlijk) en de drie heren met wie ze bed en brood deelde: de Franse regisseur en rokkenjager Roger Vadim, activist Tom Hayden en CNN-oprichter Ted Turner. De vijfde akte opent met haar eigen naam. ‘Ik heb geen man nodig om me goed te voelen.’

jane-on-activism-extra-77927901_PRO35_10

Het opmerkelijkste aan het leven van Jane Fonda is dat het om de zoveel jaar opnieuw leek te beginnen. Telkens werd ze iemand anders.

Picknick

Eerst was ze als Henry’s dochter the girl next door. Welopgevoed en aardig, maar ook kleurloos. Over hem zegt ze: ‘Zoveel mensen zagen een held, maar zulke mannen zijn niet altijd de beste vaders.’ De foto van een geënsceneerde gezinspicknick drukt haar met de neus op de façade. Ze was toen elf, haar moeder zou een jaar later zelfmoord plegen. ‘Ik weet niet waarom, maar ik kon niet met haar overweg.’

JANE FONDA-HANOI

Met een scherpe blik kijkt de Oscarwinnares achterom. Ze ontziet niemand, ook zichzelf niet. ‘Oppervlakkigheid ging me goed af. Ik heb me tientallen jaren in mijn leven geen vragen gesteld.’ Tot ze als twintiger in Frankrijk bevriend raakte met Simone Signoret, die je in die tijd wel vaker op de barricades vond.

Miljardair

Maar Fonda’s activisme zou niet altijd ernstig worden genomen of in goede aarde vallen. Toen ze in Hanoi te zien was naast Noord-Vietnamees luchtafweergeschut was het land te klein. Dat ze later trouwde met een miljardair, Ted Turner dus, zagen velen als het bewijs van haar hypocrisie.

Na tien jaar zette ze in 2001 zelf een punt achter dat huwelijk. Hij had te vaak als een hulpeloos jongetje aan de telefoon gehangen wanneer zij met haar megafoon weer eens aan de andere kant van het land zat. ‘Het is moeilijk om feministe te zijn als je in een huwelijk zit dat niet echt werkt.’ You go, Jane!

(Verschenen op 1 februari 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s