How to train your dragon: the hidden world | Dean DeBlois

Vikings zijn al lang geen drakenjagers meer in deze passende afsluiter van Dreamworks’ succesfranchise.

Wie had gedacht dat je met draken en vikings nog harten kon veroveren? De non-believers kregen ongelijk: in 2010 bracht How to train your ­dragon een half miljard dollar op aan de kassa. Vier jaar later deed de sequel het nog 120 miljoen ­beter. Dat kan je geen bescheiden succesje meer noemen. Beide films versierden zelfs een Oscarnominatie voor beste animatiefilm.

jak_wytresowac_smoka_3_03

Guitig maar ook een tikje chaotisch opent nu How to train your dragon: the hidden world, dat het drieluik vervolledigt. Met een verhaal dat even rechtdoorzee als kinderlijk eenvoudig is, houdt Dreamworks vast aan de succesformule. Deze luchtige animatiefilm blijft onverminderd de draak steken met vikings. Daarbij mikt het zijn pijlen op een publiek van alle leeftijden.

Voorvaders

Niet alle kleine jongens worden groot, wat de volksmond ook beweert. Nog steeds is Hiccup een sprietige viking naast zijn stamgenoten. Hij staat nu aan het hoofd van een utopia waar ze in harmonie leven met de draken. Als kind was hij al dat knulletje met het gouden hart geweest, dat deze wezens liever aanhaalde dan dodelijk naar hen uit te halen zoals zijn voorvaders. Toothless, niet zomaar een draak maar een Nachtfurie, is nog steeds zijn beste maatje.

Net nu ze het zo naar hun zin hebben, verschijnt met Grimmel een snoodaard op het toneel die de jacht op draken heropent. Hiccup hoorde vertellen over een ver­borgen wereld waar het veilig zou zijn. Het zootje ongeregeld weet dus waarheen.

jak-wytresowac-smokaHet weerzien met deze bende voelt vertrouwd en dat is voor de fans natuurlijk een zegen. Ook wie nu pas aan boord komt, doet zijn voordeel met een episch en hartverwarmend avontuur. Dankzij meer dan een handjevol goedlachse en tedere momenten gaat het nooit sputteren.

Een kolossale verrassing is het succes van deze animatiefilms nooit geweest. Ze baseren zich op de populaire kinderboekenreeks van de Engelse schrijfster Cressida Cowell, die meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht van haar twaalf avonturenverhalen.

Indigestie

Dreamworks produceerde naast de films ook een tv-reeks van acht seizoenen (deels te zien op Netflix) en vier kortfilms rond de How to train your dragon-reeks. Wie een traantje laat omdat deze film de laatste is, kan zich online nog steeds een indigestie kijken.

Dat de studio achter Shrek, Madagascar en Kung Fu Panda dol is op sequels, is nooit een geheim geweest. Wat toen niet altijd lukte, speelt het deze keer gelukkig wel klaar: het sluitstuk van zo’n succesreeks geen, euhm, draak laten zijn.

(Verschenen op 4 december 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s