Colette | Wash Westmoreland

Sidonie-Gabrielle Colette veroorzaakte ophef bij de vleet, maar deze gepolijste kostuumfilm wil vooral de kijker behagen.

‘Het is te vrouwelijk. Maak het pikanter, minder literair.’ In het Parijs van de vroege 20ste eeuw schrijft de jonge Colette (Keira Knightley) ­novelles waar haar man ­(Dominic West) vrolijk zijn naam op zet. Hem maakt het niet uit dat die gaan over haar ontbolstering van plattelandsmus tot stadsvrouw. Zolang ze maar goed ver­kopen.

_103374481_colette1_tiff

Hij is literair ondernemer en heet voluit Henry Gauthier-Villars. Voor een ongelikte beer klinkt dat toch wat te gedistingeerd. Iedereen noemt hem daarom Willy.

In het ware leven van de Franse schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette zit stof genoeg voor een hele rist biopics. Daar zouden we ons graag aanzetten, maar dan enkel als het haar woelige levenswandel deze keer wél met durf benadert.

Nu pakt het scenario van Wash Westmoreland en zijn inmiddels overleden echtgenoot Richard Glatzer (het duo achter Still Alice) veel te mat en anekdotisch uit. Alsof Colette niets anders is dan een wat apart maar voorts irrelevant nevenpersonage uit de literatuurgeschiedenis.

Pittig

Keira Knightley is niettemin voortreffelijk als deze pittige gangmaakster, al had een radicalere inkleuring haar vast ook afgegaan. Van Dominic West kan je zeggen dat hij het voordeel van de bontste rol krijgt.

Het guitige leven in de ­Parijse salons komt uitgebreid in beeld. Hypocrisie is deze artiesten niet vreemd, maar de praatjes worden doorgeprikt. Misschien werkt deze kostuumfilm zo nog het meest. Als biopic bewijst hij Colette immers geen dienst.

(Verschenen op 15 januari 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s