Creed II | Steven Caple Jr.

Een weinig verrassende sequel hoopt de zegetocht van Creed Jr. en zijn coach Rocky te herhalen. Geen knock-out.

Zo zie je altijd weer: die laatste keer is er telkens te veel aan. Terwijl hij een traantje wegpinkte, maakte de 72-jarige Sylvester Stallone in november bekend dat hij nooit nog Rocky Balboa zal spelen. Misschien denkt u: na wat een eindeloze stoet (zes!) films rond de bokser leek, werd dat maar eens tijd.

CREED II

Maar drie jaar geleden maakte hij zijn comeback in Creed, een warmbloedige spin-off. De eerste Rocky uit 1976 voerde Apollo Creed al op als zijn geduchte tegenstander. Het verhaal draaide nu om zijn zoon Adonis, die Balboa als trainer en mentor kreeg.

Het loeiharde applaus dat volgde, toont met Creed II zijn keerzijde: het is een sequel volgens het boekje van makers die hooguit dat onverwachte kassasucces hopen over te doen. Creed mag nog alle vogels uit de lucht ­meppen, hij krijgt ons deze keer niet gevloerd.

Black Panther

Michael B. Jordan valt niets te verwijten. Opnieuw overtuigt hij met brio als de verbeten, jonge doorzetter. Alleen ontbreekt in zijn hoek Ryan Coogler, de regisseur en scenarist die een nieuwe punch gaf aan die uitgewoonde Rocky-franchise. Op het lof dat hij toegeworpen kreeg, volgde de kans om Black Panther(ook met ­Jordan) te regisseren. Creed II moest het zien te redden met een ploeg zonder ­noemenswaardige adel­brieven.

Uit Rocky IV laten zij Ivan Drago (Dolph Lundgren) terugkeren met, hoe kan het ook anders, zijn zoon. Recyclage juichen wij toe, behalve als het om karikaturale ­Russen uit fletse sequels gaat. Dump die maar bij het klein, gevaarlijk afval.

(Verschenen op 8 januari 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s