Los versos del olvido | Alireza Khatami

Een witgrijze man is de spil van een gemoedelijke, soms laconieke parabel in een zuiderse setting.

Het jaarlijkse Mooov Filmfestival werpt zich ook op als verdeler van kostbare en vaak universele verhalen die anders veelal kansloos zouden blijven. Het bedachtzame, magisch-realistische debuut van de Iraanse filmmaker Alireza Khatami doet er zijn voordeel mee. In de nadagen van de eindejaarsdrukte is dat het beste medicijn voor een overprikkeld gemoed.

b1ba4644-0dca-11e9-a605-fd4c707cb817

Wat heeft de oude beheerder van het kerkhof een merkwaardig geheugen, zoals hij zich nog woordelijk de brief herinnert die hij jaren eerder neerschreef voor een man van wie de naam hem nu zonder schroom ontgaat. Voorts komen we maar weinig te weten over zijn rustige leventje op de zonovergoten begraafplaats. Wanneer paramilitairen er met veel brutaliteit de slachtoffers van een neergeslagen protestactie komen verbergen, raakt dat leven wel danig verstoord.

Poëtisch

Khatami strooit met beelden die zo op een canvas kunnen. Hij geeft ruimschoots de tijd om die op te slaan: Los versos del olvido – wat betekent: de verzen van vergetelheid – is een poëtische mijmering over wat bijblijft en ontsnapt aan de banen van het geheugen. Daar heeft hij geen al te belerende stellingen voor nodig. Hooguit een archief dat achteloze bezoekers in enkele tellen opslokt. Of een ambtenaar die zegt: ‘Permanent duurt nu veel korter.’

Als boodschappers van de zee duiken terloops aangespoelde walvissen op langs de kustlijn. De ene die terug het water in raakt, blijft in de buurt. Wie zal zich anders straks de dode dieren nog herinneren?

(Verschenen op 2 januari 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s