Bumblebee | Travis Knight

Het einde van de Transformers-franchise is nog niet in zicht nu die met de prequel een nieuwe weg inslaat.

Alsof hij met vijf Transformers-films nog niet genoeg ellende over de wereld had uitgestort, komt producent Michael Bay nu met een prequel. Het is ons een raadsel waarom dat geen strafbaar feit is.

Bumblebee-Movie-Premiere-01

Bumblebee, dat nog steeds draait om de populaire Autobots van speelgoedfabrikant Hasbro, is in het eerste kwartier live action CGI-geweld van het ergste soort. Een aanslag op elke vorm van goede smaak en intelligentie.

Het verhaaltje doet nochtans meer dan de vorige films een poging om speels en charmant te zijn. Het lijkt wel een familiefilm. Daartoe wordt Hailee Steinfeld ingezet, de jonge actrice die als kind van zich afbeet naast Jeff Bridges in de Coens-remake van True grit. In gedeukte maar vechtlustige, jonge vrouwen vond zij haar niche.

Herbie

Hier speelt ze Charlie, een 17-jarige die de dood van haar vader nog lang niet heeft verwerkt. Wanneer ze op een autokerkhof een oude Volkswagen Kever met een eigen willetje ontdekt, is dat het begin van een ongewone vriendschap. Natuurlijk zaten ook wij met onze gedachten al snel bij Disneys Herbie.

Maar Bumblebee, zoals het autootje heet, is in feite de Autobot B-127, die door vijandige Autobots achtervolgd wordt. Als het erom te doen is, heeft het genoeg in zijn mars om boven alles en iedereen uit te toornen.

Al bij al doet het een tikje minder pijn aan de ogen dan alle vorige zooi uit de franchise. Maar hoe je met een budget van 100 miljoen dollar pulp in een gedurfd spektakel transformeert, is de makers nog steeds een raadsel.

(Verschenen op 26 december 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s