Spider-Man: Into the spider-verse | Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman

Niet één maar een handvol helden in rood-blauw duikt op in deze zwierige animatieversie van Spider-Man.

Van Phil Lord en Christopher Miller weten we dat ze ­kunnen toveren. Hoe verklaar je anders het alom bejubelde The Lego movie? Zoals zij met droge speelgoed­figuurtjes charmeerden, leek wel kinderspel. Nu Sony zo nodig met een animatieversie van Spider-Man wilde ­komen, kon het zulke magie goed gebruiken – dat beseften ze daar ook.

01f45438-020e-11e9-8ff6-332c950df722

Die berekende gok is niet verkeerd uitgedraaid. Spider-Man: into the spider-verse verrast met een fris avontuur vol plaagstoten aan Marvel, ontwapenende humor en knipogen voor wie bij de les is. Het is beslist niet de smakeloze cash grab die het eerst nog leek.

Het verhaal van de slingerende knul in spandex is genoegzaam bekend. Dat heb je met zes films in 15 jaar tijd. Drie blakende, blanke acteurs – Tobey Maguire, Andrew Garfield en Tom Holland – hebben zich in de rol van Peter Parker in- en uitgeleefd. Wat is dan in ­hemelsnaam nog onverteld?

Miles Morales

Het antwoord luidt: Miles Morales. Het grote publiek kent hem amper, maar Morales is net als ­Peter Parker de in blauw-rood uitgedoste wereldverbeteraar. In 2011 verscheen hij op het toneel nadat Marvel zich had voorgenomen om met meer eigentijdse alter ego’s voor haar superhelden te komen.

spider-man_into_the_spider-verse_nycc

Net als de comics, waar het ­nadrukkelijk de visuele stijl van opzoekt, wil het in de eerste plaats een film van nu zijn. De maatschappij is divers en multicultureel, en dat blijft eindelijk niet ­langer buiten beeld. Morales (Shameik Moore) is geen blanke wees afkomstig uit Queens, maar de ­tienerzoon van een zwarte agent en een Puerto Ricaanse verpleegster met een flat in het hedendaagse Brooklyn. Hallo, wereld!

Ter inspiratie hadden de bedenkers bij Marvel destijds de levens van Barack Obama en multitalent Donald Glover tegen de lamp ­gehouden.

Nicolas Cage

Net als Peter Parker krijgt Morales te maken met een radioactieve spin die hem met een superkrachtig lijf opzadelt. Het is door zijn ­rivaal The Kingpin (Liev Schreiber) dat nu de deur naar parallelle ­universums open komt te staan. Zo leert hij dat er wel meer Spider-Men zijn. Onder hen Peter B. Parker (Jake Johnson), die een behoorlijk waardeloze maar geestige mentor blijkt te zijn, een door de Looney Tunes-geïnspireerde Spider-Ham (John Mulaney) en de übercoole Spider-Man Noir (Nicolas Cage).

Spider-Man: into the spider-verse laat zien hoe je trouw blijft aan de kracht van een origineel verhaal, en daar met branie tegelijk een onverwachte draai aan kan ­geven. Iedereen heeft het in zich om een held te zijn, zoveel is duidelijk. Vooral de fans van het genre zullen als een blok vallen voor het energieke offensief van deze on­vervalste superheldenfilm.

(Verschenen op 18 december 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s