Aquaman | James Wan

Hij dook al op in adaptaties van Marvels grote concurrent DC Comics. Nu krijgt Jason Momoa als Aquaman een eigen film.

Batman v Superman: dawn of justice en Justice league scoorden niet onaardig aan de kassa. Maar DC Comics en Warner Bros. rekenden ook op artistiek applaus, en dat bleef enigszins uit. Dan deed Gal Gadot het als Wonder woman in haar eentje toch een stuk beter. Reden genoeg om nu ook Aquaman zijn eigen Hollywoodavontuur te geven.

e1b2bcf6-021b-11e9-8ff6-332c950df722

Met een monsterbudget van 160 miljoen dollar kreeg het schijnbaar alle kansen op slagen. Tegelijk legt net dat het wezenlijke probleem bloot: voor de producenten kon het niet groots genoeg zijn. Het is de overdaad die dit epos vermoordt.

In een voice-over vertelt Aquaman (Jason Momoa) hoe hij de zoon is van een uiterst bescheiden vuur­torenwachter en Atlanna ­(Nicole Kidman), de koningin van Atlantis. Als iemand een brug kon leggen tussen de gewone wereld en het universum onder de zee­spiegel, dan was hij het wel. Tot zover: akkoord.

Misselijk

Maar het scenario strooit kwistig met dialogen die krommen van grootspraak. Bovendien oogt de onder­waterwereld misselijk­makend kleurrijk en onecht. Op een soort zeepaard schiet Willem Dafoe voorbij, die al vaker zijn naam verbond aan vetbetaalde nonsens.

Wat topentertainment kon zijn, draait uit op ronduit brallerige onderwaterkitsch. Aquaman doet verlangen naar films die nog wisten hoe je een grote charme liet uitgaan van durf en verbeeldingskracht. Regisseur James Wan beweert dat avontuur­lijke klassiekers als Raiders of the lost ark en Romancing the stoneeen inspiratie ­waren. Was dat er maar aan te zien.

(Verschenen op 18 december 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s