Hunter killer | Donovan Marsh

Een derde wereldoorlog afgewend hebben, dat staat vast mooi op je cv. Gerard Butler gaat de uitdaging aan.

Van Gerard Butler weten we dat hij van regelmaat houdt. De Ierse acteur speelt sinds 2013 netjes elke drie jaar de geheim agent Mike Banning, een daadkrachtig type in een even gespierde als overbodige actiefranchise. Dat rekent u juist: volgend jaar is het weer prijs. Na Olympus has fallen en London has fallen komt dan Angel has fallen in de zalen. Je zou haast een patroon gaan vermoeden.

THB_5106.NEF

Om het wachten te bespoedigen is er nu Hunter killer, van diezelfde makers. Mogelijk doet de naam van de hoofdacteur een lampje knipperen. Hij heet Gerard Butler. Let op, de man is veelzijdiger dan u denkt. Hier speelt hij geen geheim agent maar een kapitein, ene Joe Glass. Dat ook hij geen kerel is die bij de pakken blijft zitten, is natuurlijk toeval.

Per telegram wordt Glass gevraagd een militaire coup in Rusland neer te slaan en zo het uitbreken van een Derde Wereldoorlog te voorkomen. Stel je voor dat zo’n bericht vertraging oploopt door een staking bij de postdiensten. Daar wil je niet aan denken.

Onderzeeër

Glass daalt af in de Amerikaanse onderzeeër die in Russische wateren wordt ingezet. Met grote ogen kijken jonge knapen naar de man wiens reputatie hem vooruitloopt. Maar dat doet ook het verhaal: het einde zie je lang voordat het er is, als een wensdroom.

hunter-killer_d

Dat krijg je met een ongeïnspireerde actiefilm die gulzig steelt van elk bestaand duikbootavontuur. Hunter killer laat geen kans liggen om met karikaturale militairen en booswichten te komen aanzetten en de makers rekenen erop dat we dat allemaal heel erg spannend vinden.

Maar terwijl de kapitein de wereld redt van een oorlog, is er niemand die voorkomt dat deze film hopeloos tot de bodem zinkt. Het wordt tijd dat studio’s beseffen dat de dapperste redders van het vaderland beter verdienen.

(Verschenen op 11 december 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s