Mary Shelley | Haifaa Al-Mansour

Deze biopic is meer geïnteresseerd in de mannen die ‘Frankenstein’-schrijfster Mary Shelley omringden.

Niemand kon de jonge Mary Shelley beletten dat ze griezelverhalen las. Niemand kon beletten dat zij ze schreef. Toen ze als dochter van een feministe en een politiek filosoof in de vroege zomer van 1818 haar latere klassieker Frankenstein afwerkte, moest ze nog twintig worden. Vandaag zijn we al lang tevreden met elke millennial die dan in staat is om de eigen veters te ­knopen.

5624b524-f70b-11e8-abfa-f7bafcd0f5c1

Dat maakt het zo moeilijk om te geloven dat in Shelleys levensverhaal geen veel ­betere film zat. Was ze dan werkelijk alleen maar interessant als de speelbal van haar latere echtgenoot, de dichter Percy Bysshe Shelley? Ook Lord Byron duikt op en duwt haar als een cocky haantje in zijn schaduw.

Het is de Saudische regisseuse Haifaa Al-Mansour die, zes jaar na haar bekroonde debuut Wadjda, deze biopic eigenhandig om zeep helpt. Ze krijgt de hulp van beginnende scenariste Emma ­Jensen en haar kleurloze blauwdruk.

The neon demon

Elle Fanning (20th century women) is nochtans de geknipte actrice om de iconische, jonge schrijfster te ­spelen. Sinds Nicolas Winding Refns The neon demon weten we hoe verraderlijk en onbevreesd die Bambi-blik werkelijk is. Met een mix van onschuld en daadkracht in zich wil zij ook hier de auteur van haar lot zijn.

Maar het verhaal copy-paste uitsluitend de amoureuze paragrafen van Shelleys Wikipedia-pagina, terwijl in een hoogdravende voice-over haar zinnen resoneren. In het beste geval motiveren die u om haar baanbrekende roman te (her)lezen. Zo zegeviert de schrijfster toch nog een beetje.

(Verschenen op 4 december 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s