Zat nog iemand te wachten op een half afkooksel van Stieg Larsson?

In ‘The girl in the spider’s web’ komt het punkmeisje met de drakentattoo van Stieg Larsson terug. Maar deze stoere film baseert zich helemaal niet op een van zijn thrillers.

Stieg Larsson is een fenomeen en dat heeft hij zelf nooit geweten. De Zweedse onderzoeksjournalist stierf in 2004 aan een hartaanval. Hij werd amper 50. Nog geen jaar later debuteerde hij postuum met Mannen die vrouwen haten, het eerste deel van zijn Millenium-trilogie. Pas toen werd hij een internationale bestseller­auteur.

Schermafbeelding 2018-11-24 om 15.11.37

Nu komt The girl in the spider’s web in de bioscoop. Dat is een ­koele actiethriller die zich baseert op Wat ons niet zal doden. Niet ­Larsson maar journalist David ­Lagercrantz is de auteur. De protagonisten zijn Lizbeth Salander en Mikael Blomkvist, de even introverte als rijkelijk getatoeëerde ­hacker en de journalist die nochtans hun ­literaire leven danken aan de dode ­successchrijver.

Gouden nalatenschap

Dat zit zo: als zijn hart destijds had meegewerkt, droegen vandaag niet drie maar tien thrillers Larssons naam. De notities zijn er, die heeft Eva Gabrielsson, zijn levenslange partner van toen. Maar omdat ze niet getrouwd waren, erfden vader Larsson en Stiegs broer de rechten van dat gouden nalatenschap. Met z’n allen werden ze het vooral niet eens over hoe het nu verder moest, waarna de familie het maar over een andere boeg gooide: ze strikten Lagercrantz om met Larssons protagonisten een ­vervolg te haken aan de Millenium-reeks. Dat werd drie jaar geleden met zo veel poeha gelanceerd, dat het al snel de bestsellerlijst ging aanvoeren.

Je hoeft natuurlijk helemaal geen van de boeken gelezen te hebben om Salander en Blomkvist te kennen. In 2009 al kreeg Larssons debuut een goed onthaalde, Zweedse verfilming met Noomi Rapace (The drop) en de inmiddels overleden Michael Nyqvist. Twee jaar later gooide Sony Pictures 90 miljoen dollar aan tegen een Amerikaanse adaptatie door David Fincher. Rooney Mara en Daniel Craig werden Lisbeth en Mikael. Mara hield aan de film haar eerste Oscarnominatie over, Sony Pictures een box office van 232 miljoen dollar – ook niet slecht.

Schermafbeelding 2018-11-24 om 15.12.47

Toch stond die opkomst ver van hun verwachtingen. Finchers film van het tweede boek was plots onzeker. Na enkele valse starts verdwenen de plannen helemaal van de tafel. Tot Lagercrantz’ vervolg kwam. In plaats van Fincher klampte Sony Pictures de Uruguayaanse filmmaker Fede Alvarez aan, bekend van de horrorhit Don’t breathe.

Die film had het zestienvoud opgebracht van zijn kostprijs. Dan mag je al eens je mond optrekken. Meteen dumpte Alvarez de cast van Finchers film. Zo kon hij zichtbaarder zijn stempel zetten.

Moord op premier

Natuurlijk is het voor Sony Pictures ook een verhaal van centen: Alvarez kreeg voor The girl in the spider’s web amper de helft van Finchers budget. Zo houden ze het risico kleiner. Net als u en ik vragen zij zich immers af wie nog zit te wachten op een half afkooksel van Stieg Larsson.

Intussen duikt zijn naam opnieuw op in een heel andere zaak: het dossier waar Larsson zich als onderzoeksjournalist bij leven goed had ingegraven, namelijk de moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. Collega-journalist Jan Stocklassa vond hierin genoeg informatie om de dader te kunnen aanwijzen. Lost Larsson straks postuum nog ’s lands grootste moordmysterie op? Maak daar een film van.

(Verschenen op 20 november 2018 in De Standaard.)

>> Lees hier de recensie van The girl in the spider’s web

Een gedachte over “Zat nog iemand te wachten op een half afkooksel van Stieg Larsson?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s