Le jeu | Fred Cavayé

Zeven vrienden gooien met hun gsm’s alle geheimen op tafel in deze licht verteerbare, Franse komedie.

Iedereen heeft wel iets te verbergen. Daar maakt deze vermakelijke Franse komedie geen geheim van. In plaats van zich vast te bijten in een hoogdravende moraalles, stelt Le jeu dat dit heus niet altijd slecht hoeft te zijn.

Le_Jeu_J6-599_RET_RVB_v4

Een stel bevriende veertigers – drie koppels en een vrijgezel – ontmoet elkaar voor een avondje gezellig tafelen. U weet hoe dat verloopt: lang duurt het niet voordat de eerste gsm overgaat. Dat vindt iedereen strontvervelend zolang het niet zijn toestel is.

Marie (een rol voor Bérénice Bejo) vindt er niets beter op dan een idee in de groep te gooien dat even onstuimig als puberaal is: ieder van hen legt zijn gsm in het midden van de tafel. Elke sms, elk chatbericht en elke e-mail die in de loop van de avond binnenkomt, wordt luidstems voorgelezen. Elke oproep krijgt een antwoord via speaker.

Natuurlijk zijn het diegenen die bij hoog en laag beweren dat ze niets te verbergen hebben, die het idee als eersten afschieten. Noem het hele opzet ook gerust een tikje doorprikbaar.

Remake

Dat deze frivole praatfilm niettemin plezierig blijft en zo ten einde is, dankt het aan de voortreffelijke cast. De levendige dialogen maken je deelgenoot van een avond die gedoemd is om te ontsporen.

Verwacht geen bijtende satire over de hypocrisie van de middenklasse. Le jeu, dat een remake is van de Italiaanse film Perfetti sconosciuti, houdt het amusant en licht verteerbaar. Als een geheim dat even onschuldig is als een stiekem pleziertje.

(Verschenen op 16 oktober 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s