Smallfoot | Jason Reisig, Karey Kirkpatrick

Een jonge Yeti laat zich niets wijsmaken in deze amusante animatiefilm. Geef hem maar eens ongelijk. 

Migo (de stem van Channing Tatum), een jonge Yeti, houdt vast aan wat hij met eigen ogen kon waarnemen: smalvoeten bestaan! Het druist nochtans in tegen wat zijn gemeenschap gelooft. Natuurlijk spreekt de dorpsoverste hem tegen en verbant hij het harige knaapje zolang die zijn overtuiging niet bijstuurt. Zo doen ze dat met andersdenkenden.

Schermafbeelding 2018-10-10 om 01.13.48

Smallfoot keert natuurlijk de fameuze Bigfoot-legende vrolijk om. Maar vooral houdt het een warm pleidooi voor het niet blindelings slikken van wat om het even wie je inlepelt. Op maat van ­jonge kinderen moedigt deze charmante animatiefilm hen aan om alles in vraag te ­stellen en vooral zelf uit te ­maken hoe ze ergens tegenaan kijken. In tijden van ­fake news, halve waarheden en hele leugens is dat trouwens een boodschap waar ­elke generatie zijn voordeel bij doet.

Ook Migo’s vader dacht ­jarenlang te weten hoe de vork in de steel zat. Als gong­luider vervulde hij elke ochtend zijn taak en liet hij de zon – excuseer: de lichtslak – opkomen boven hun dorp. Tot hij dat een keer niet doet en vaststelt hoe het alsnog licht wordt.

Chicken run

Regisseur en coscenarist Karey Kirkpatrick, die in het verleden meewerkte aan Chicken run en Over the ­hedge, spint extra verhaal in de ongewone vriendschap tussen de Yeti en een jonge documentairemaker, wat ­gepaard gaat met enkele vette knipogen naar King Kong.

‘Het enige wat sterker is dan angst, is nieuwsgierigheid’, leert Migo. Misschien moet iemand dat maar eens op rode petjes printen.

(Verschenen op 9 oktober 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s