Getest: het Netflix van de betere film

Het nieuwe Belgische streamingplatform Uncut richt zijn pijlen op de liefhebber van arthousefilms. Goed om straks elk rondje namedropping te winnen? We zochten het voor u uit.

Het leest als een waarschuwing: slechts 10 procent van ons aanbod is bestemd voor ‘een heel groot publiek’. Nieuwe initiatieven kan je vaak gulzigheid verwijten: ze proberen iedereen te behagen. Niet het Belgische Uncut, een platform voor video on demand (VOD) dat louter de cinefiel voor zich wil winnen.

2c156252-bc18-11e8-b66e-ccb6109ec533
Joaquin Phoenix in ‘Her’ van Spike Jonze.

Achter Uncut gaat het team van Universciné België schuil. Dat biedt al langer VOD aan, al betaal je bij hen voor elke film afzonderlijk (en blijft die maar 48 uur beschikbaar). Dan heeft Uncut meer gemeen met Netflix: voor een vast maandbedrag (vanaf 7,99 euro) is de integrale collectie permanent beschikbaar.

Bart Van Langendonck van Savage Films (producent van onder meer de films van Michaël R. Roskam) trok als Universciné-bestuurder mee de kar: ‘Het is niet onze bedoeling om de concurrentie met Netflix aan te gaan. Qua volume kan je daar onmogelijk tegenop.’

‘Uncut wil in de eerste plaats met een aanbod komen dat nergens anders bestaat: Vlaamse en Franstalige films, naast Europese arthouse. Daar zitten net zo goed films bij die het uitstekend deden op de festivals, maar in ons land nooit een distributeur vonden. Ook Amerikaanse arthouse en classics vind je op Uncut.’

London calling

De startpagina toont meteen een mooie dwarsdoorsnede. Naast Her van Spike Jonze, Michael Hanekes Amour en Van Langendoncks eigenste Rundskop staat ook Dogtooth te pronken in de etalage. Het is de doorbraakfilm van Yorgos Lanthimos (The lobster), die de Griek in 2011 een eerste Oscarnominatie opleverde.

2ae415d6-bc18-11e8-b66e-ccb6109ec533
‘Dogtooth’ van Yorgos Lanthimos.

Meer dan in het overzicht per genre bovenaan (van animatie tot Vlaamse films) vinden we onze meug in de opdeling per thema, verder op diezelfde startpagina. Onder ‘London calling’ springt Mike Leighs Naked in het oog, maar ook Fish tank van Andrea Arnold (American honey). Een ander label prijst de ongewone huivertrip Amer van het Brusselse duo Hélène Cattet en Bruno Forzani aan. En bij de absurde films duikt David Lynchs cultklassieker Eraserhead op. Wie geen zin heeft om de deur uit te gaan, verkeert op Uncut in uitstekend gezelschap.

Het platform gaat van start met een kleine 1.000 films en de belofte daar wekelijks titels aan toe te voegen. Het liegt niet als het zegt de diversiteit van de cinemawereld op een plek samen te brengen. Behalve onversneden arthouse kan je trouwens ook recente Oscarfavorieten als The imitation game en The king’s speech opvragen.

Alleen is het ons een raadsel waarom Uncut in de persbrochure zo koketteert met oude meesters (Fellini, Tarkovski, Chaplin, Welles, Ford), terwijl van hen (nog?) geen enkele film terug te vinden is op het platform. Wat ons eraan herinnert: veelvuldig testen leerde ons dat de zoekfunctie prima werk levert, of je nu een titel, cineast of acteur intypt.

Gebroeders Dardenne

Ook werpt Uncut zich nadrukkelijk op als titelverdediger op het kruispunt van wat Belgisch en arthouse is, maar biedt het amper één film van de gebroeders Dardenne (Le gamin au vélo) en geen enkele van Fien Troch of Felix van Groeningen. Goed, volledigheid is een utopie, maar zij zijn wel onze kroonjuwelen.

le-gamin-au-velo.20170228031415
Cécile de France in ‘Le gamin au vélo’ van Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Toch zien we redenen genoeg om enthousiast te zijn over een eigenzinnige speler als Uncut. Bij veelbieders als Netflix en Yeloplay van Telenet is het vaak met een vergrootglas speuren naar parels in de drek. Dat gaat niet op voor dit nieuwe platform.

Maar oordeelt u vooral zelf. Uncut gebruik je de eerste 30 dagen gratis (al kan dat alleen als je alvast je kredietkaartgegevens prijsgeeft).

(Verschenen op 20 september 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s