Ramen shop | Eric Khoo

De weg naar verzoening is een meergangenmenu volgens de Singaporese filmmaker Eric Khoo. Een voldaan gevoel hielden wij er evenwel niet aan over. 

In Ramen shop ontvangt de kok zijn vertrouwde kruiden in geheimzin­nige, bruine omslagen. Zoals hij daarmee omspringt, lijken het wel verboden middelen. Maar hem zijn ze veel meer waard.

58b4d680-ba7e-11e8-bc24-28b5721b5835

De Singaporese filmmaker Eric Khoo (My magic, Be with me) zet de kijker in zijn culinaire ontdekkingstocht dampende gerechten voor op het witte doek. Daarvan gaat het water je meer dan eens in de mond lopen. Waar blijven die multiplexen met een zoveelste dimensie voor ­belevingscinema?

De film zelf is helaas meer een slappe pudding dan ­haute cuisine. Khoo vertrekt van de stelling die eerder voedingsexperten en programmamakers aan het malen zette: je bent wat je eet. Niets weet bovendien zo moeiteloos mensen samen te brengen als een gedekte tafel.

Simplismen

Maar de regisseur lijkt ­enkel bekommerd om wat zich afspeelt in de kookpotten. Dat is beslist complexer dan het flauwe verhaaltje en de simplismen waarmee hij strooit.

Masato is een jonge Japanner voor wie zijn vader altijd een raadsel bleef. Wanneer de man onverwachts sterft, vindt hij oude foto’s van zijn Singaporese moeder terug. Ze stierf toen hij tien was. Om meer te weten te komen over zijn eigen voorgeschiedenis reist hij naar haar thuisland, waar een oud verdriet weer opspeelt.

Khoo’s sentimentele benadering is hopeloos oppervlakkig. Zijn kijk op de verzoenende kracht van een met liefde bereid maal is bovendien zo kinderlijk naïef, dat je je alleen maar kan af­vragen of hij deze film misschien gewoon op een lege maag draaide.

(Verschenen op 18 september 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s