Twee beste films voor één prijs bij de Ensors

‘Le fidèle’ was de slokop in Oostende op de uitreiking van de Ensors. Het beeldje voor Beste film moest hij wel delen met ‘Zagros’, de underdog.

Op de slotavond van het Filmfestival van Oostende werden zaterdag de Ensors uitgereikt. Met tien nominaties mocht Cargo zich vooraf topfavoriet noemen. Maar het was Le fidèle van Michaël R. Roskam die uiteindelijk de prijs in zes categorieën wegkaapte. Onder meer de regie, het spel van Matthias Schoenaerts en de fotografie van Nicolas Karakatsanis vielen in de prijzen. Het misdaaddrama werd ook uitgeroepen tot beste film, al moest het die prijs delen met Zagros van Sahim Omar Kalifa.

Zagros_Moviestill01
‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa. 

Dat is beslist een opsteker voor het langspeeldebuut van de Belgisch-Koerdische filmmaker. Het liep niet bepaald storm voor zijn sociaal bewogen portret van een herder uit Koerdistan die in Brussel belandt: zo’n 10.000 mensen zagen de film in de bioscoop. Vergelijk dat met Le fidèle, die op 135.000 bezoekers kon rekenen (en daarmee nog steeds minder presteerde dan verwacht).

Ensor Academie

Dat twee films een Ensor moesten delen, hadden ze in Oostende nog niet meegemaakt. Het is een gevolg van veranderingen achter de schermen. Het is niet langer een kleine, jaarlijks wisselende vakjury die de winnaars aanduidt, maar de Ensor Academie. Zij zijn laagdrempelig en inclusief: iedereen uit de Vlaamse filmwereld kan gratis toetreden. Zo’n 240 professionals deden dat al en brachten hun stem uit in elk van de categorieën.

Voor een pover bezochte film als Zagros is het dan opmerkelijk om evenveel vinkjes te verzamelen als een Roskam-Schoenaertsvehikel. Het toont aan dat de sector deze kleinere producties genegen is. Dat viel eerder al af te leiden uit het enthousiasme waarmee de Academie films als Cargo en Façades had genomineerd. Voor die laatste won Natali Broods in de categorie Beste actrice. Kaat Beels en Nathalie Basteyns draaiden met die film een intiem melodrama dat net als Zagros amper 10.000 mensen naar de bioscoop lokte.

Schermafbeelding 2018-09-17 om 22.46.53
‘Cargo’ van Gilles Coulier. 

Door de hervorming van de Ensors winnen de Vlaamse Oscars aan relevantie. Een bekroning wijst voortaan op erkenning door een veel grotere groep, zeker wanneer straks nog meer mensen uit de sector toetreden.

Tabula rasa

Een andere nieuwigheid in Oostende waren de Ensors voor tv-series. Tabula rasa speelde daar alle concurrentie recht naar huis en won in elke categorie. Zowel de makers als de acteurs Veerle Baetens en Peter Van den Begin vielen in de prijzen.

Lukas Dhont won nog de debuutprijs voor Girl, de film waarmee hij eerder in Cannes hoge ogen gooide. Het is voor hem de zoveelste etappe in een zegetocht waarvan het einde nog niet in zicht komt.

(Verschenen op 17 september 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s