Gutland | Govinda Van Maele

De Luxemburgse revelatie Vicky Krieps is de eerste om een buitenstaander te verwelkom in deze raadselachtige debuutfilm.

Wie het aandurft om Daniel Day-Lewis’ ontbijtritueel te verstoren, is onverschrokken. De Luxemburgse Vicky Krieps deed het in Phantom thread zo weergaloos, dat nu iedereen haar naam kent.

Gutland-0787-Narayan
Vicky Krieps in ‘Gutland’.

In Gutland speelt ze Lucy, de frivole burgemeesters­dochter die op het dorpsfeest de zwijgzame buitenstaander (Frederick Lau) in haar meisjeskamer uitnodigt. De flair waarmee ze dat doet, typeert deze zelfbewuste, jonge vrouw.

Natuurlijk voel je meteen dat hij wat te verbergen heeft. De dorpelingen moeten dat ook in de gaten hebben. Toch duurt het niet lang voor ze hem opnemen in de beslotenheid van hun huiskamers. Wat zegt dat over hen?

Nu en dan speelt de dreiging op. Niet de jongeman maar zij, de locals, gedragen zich dan merkwaardig en onberekenbaar. Onder hun lichte dwang gaat hij een hoog opgeschoten graanveld in op zoek naar een kadaver.

Façade

Het is een ambigu beeld dat de Luxemburgse debutant ­Govinda Van Maele ophangt van zijn landelijke geboortestreek. Als kind van Belgisch-Sri lankaanse ouders voelde hij zich zelf niet altijd een van hen. Achter een façade van welwillendheid schuilen gedeelde geheimen en intriges, die een donkere moraal blootleggen. Al laat hij de kijker dat vooral zelf uitzoeken.

7efa4ed938b5c41ceff8a642008be9e2
Frederick Lau in ‘Gutland’.

Gutland is ambitieus en compromisloos, maar ook een tikje geforceerd in zijn surrealistische afwikkeling. De jonge filmmaker bewijst evenwel dat hij het talent heeft om een ­gedurfd idee voldragen en ­vakkundig naar het grote scherm te vertalen. Reden ­genoeg om zijn naam te onthouden.

(Verschenen op 11 september 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s