#Venezia75 – Kritiek op docu over Steve Bannon

Van documentairemaker Errol Morris ging in Venetië American dharma in première. Hij richt zijn camera op Steve Bannon, waarvoor hij tijdens de persconferentie de wind van voren kreeg.

Steve Bannon viel nergens te bespeuren. Hij zou wel in Venetië zijn, maar de organisatie had Trumps oud-strateeg niet uitgenodigd voor het persmoment. Dat was geen beslissing van Errol Morris zelf geweest.

In American dharma interviewt de Oscarwinner van The fog of war hem over zijn afkomst, zijn politieke overtuigingen en de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. Hoe hij het platform Breitbart uitbouwde tot de ruggegraat van de populistische media. Hoe hij zijn dharma ziet – een combinatie van plicht, lot en voorbestemdheid.

Morris benadert hem kritisch en onomwonden. Wanneer hij zegt dat hij hem aan Lucifer in Miltons Paradise lost doet denken, voelt Bannon zich geflateerd. En toch blijf je wat op je honger zitten. De montage van sprekende krantenkoppen en tweets maakt anders wel goed duidelijk waar het hier om draait.

Kop in het zand

Maar verdient een man als Bannon wel de aandacht die hij met deze documentaire krijgt? ‘Je ziet het gevaar niet meer wanneer je je kop in de grond stopt, maar het is er nog steeds’ , zegt de documentairemaker. ‘Hoe beter we begrijpen wat er speelt, hoe beter af we zijn.’

Waarom ging hij dan niet dieper in op bepaalde uitspraken of bood hij niet meer weerwerk? ‘Ieder heeft zijn idee van wat een interview hoort te zijn. Misschien vinden velen van jullie dat het zo moet gaan, maar voor mij is het in de eerste plaats een onderzoek. Ik probeer hem en zijn visie op de dingen te begrijpen.’

(Verschenen op 6 september 2018 in De Standaard.)

>> Meer berichten over het 75ste Filmfestival van Venetië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s