#Venezia75 – Hoedje af voor László Nemes

Met zijn debuut ‘Son of Saul’ gooide László Nemes drie jaar geleden hoge ogen. Nu lijkt hij klaar voor een Gouden Leeuw.

Op het Lido was het de voorbije dagen bang afwachten. Zowel ­Florian Henckel von Donnersmarck als László Nemes zou zijn nieuwste film voorstellen. Over de hele wereld waren pers en publiek door de knieën gegaan voor hun verbluffende debuten, Das Leben der Anderen en Son of Saul. Maar hadden ze wel meer dan een verhaal te vertellen?

f4cbd364-b071-11e8-a99c-961f33bae1fe
Juli Jakab in ‘Sunset’

Bij Von Donnersmarck leek dat twijfelachtig. Zijn aangrijpende film over een DDR-koppel dat afgeluisterd wordt door de Stasi ­dateerde alweer van twaalf jaar geleden. In 2010 draaide hij nog The tourist met Johnny Depp en Angelina Jolie, maar daarvoor ging hij zich jaren in een hoekje zitten schamen.

Nu komt hij met het meeslepende Werk ohne Autor, een film die in stijl en aanpak heel wat overeenkomsten heeft met Das Leben der Anderen. Ook nu weer graaft de Duitse filmmaker in de geschiedenis van zijn vaderland.

Marathonzit

Kurt Bartnett (Tom Schilling) is een kunstenaar die Oost-Duitsland verruild heeft voor het ­Westen. Daar leeft hij samen met ­Elizabeth (Paula Beer), de dochter van een befaamde dokter (Sebastian Koch). Maar die staat helemaal niet achter hun relatie.

Opnieuw toont von Donners­marck wat een beheerste verteller hij is. Op een manier die even speels als ingenieus is, laat hij ­paden uit het verleden kruisen met het heden. Als enige ziet de kijker het totaalplaatje. Werk ohne Autor is met zijn 188 minuten de marathonzit van de competitie, maar we sloten ons met ­plezier zolang van de buitenwereld af.

d6a51fae-b070-11e8-a99c-961f33bae1fe
Tom Schilling in ‘Werk ohne autor’

Ook László Nemes bewijst dat hij meer dan één meesterwerk uit zijn hoed kan toveren. Gehoor geven aan de lokroep van Hollywood deed hij niet. Dan komt de Hongaar drie jaar na het beklemmende Son of Saul liever met een film die zich afspeelt op meer vertrouwd terrein.

‘Son of Saul’

Sunset neemt de kijker mee naar Boedapest aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. De jonge Irisz Leiter (Juli Jakab) stelt zich kandidaat om als hoedenmaakster aan de slag te gaan in de prestigieuze winkel die de naam van haar familie draagt. Zo begint een obsessieve zoektocht naar haar eigen verleden.

Nemes brengt die in adembenemende, lange shots in beeld. Hij loopt met de camera in haar spoor, zoals hij dat eerder deed in Son of Saul. Sunset is raadselachtig, groots en meeslepend. Zonder twijfel behoort de film tot de hoogtepunten van deze festivaleditie. Als de Hongaar straks met de Gouden leeuw aan de haal gaat, zal dat voor niemand een verrassing zijn.

(Verschenen op 5 september 2018 in De Standaard.)

>> Meer berichten over het 75ste Filmfestival van Venetië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s