#Venezia75 – Zijn ze nu helemaal gaga?

Halfweg het 75ste Filmfestival van Venetië: naast een popster waren er gelukkig ook gewoon goeie films.

Het zal wel dat Lady Gaga een magische stem heeft: in A star is born voelt een stomdronken countryzanger (Bradley Cooper) zich op slag bloednuchter wanneer hij haar in een kroeg hoort zingen. Cooper regisseerde zelf deze derde (!) remake van de klassieker uit 1937.

763
Bradley Cooper en Lady Gaga in ‘A star is born’

Norah Jones, Björk, Madonna, de popdiva is niet de eerste die van het podium de set op stapt. Hoe je een toonladder beklimt, moet niemand haar vertellen. Onaardig is ook haar debuut als actrice niet, maar foutloos is het evenmin. Ze spartelt weleens als het emotioneel moeilijk wordt. Bovendien gaat de film prat op een gevoel van spontaniteit dat niet altijd overtuigt. Al is dat vast een onpopulaire mening. De wereldpers strooit met superlatieven alsof ze de geboorte van een meesterwerk bijwoonden. Zijn die nu helemaal gaga?

Verontrustende film

Behoorlijk geflipt is anders wel Suspiria, de nieuwste film van Luca Guadagnino. Na het virtuoze Call me by your name slaat de Italiaanse grootmeester radicaal een andere weg in: hij draaide een remake van Dario Argento’s huivertrip uit 1977. Guadagnino haalt er in zijn versie een sociale context bij. Het ingeslapen Freiburg vervangt hij door de Duitse hoofdstad aan het eind van het Baader-Meinhoftijdperk. Na een weergaloze auditie mag een jonge danseres (Dakota Johnson) bij het prestigieuze gezelschap van Madame Blanc (Tilda Swinton) aansluiten.

Achter de muren van een ijzige art-decosetting – wauw! – spelen zich bloeddoorlopen huivertaferelen af. Met veel gevoel voor esthetiek krast de regisseur ze op uw netvlies. De soundtrack van Thom Yorke doet de rest. ‘Iedereen die deze film verontrustend vindt, raad ik aan een goede therapeut te zoeken’, gaf Tilda Swinton nog mee. Hoort u maar alvast even rond.

suspiria-6-maxw-654
Dakota Johnson in ‘Suspiria’

In Venetië maakt ook Frères ennemis met Matthias Schoenaerts kans op de Gouden Leeuw. Reda Kateb (Django) en hij zijn aan elkaar gewaagd in dit straffe misdaaddrama zonder zwart-witmoraal. Alsof ze broers waren, groeiden de twee op in dezelfde buitenwijk. De ene benut nu dat verleden om een betere flik te kunnen zijn, terwijl de andere met de grote jongens dealt. In handen van de Franse regisseur David Oelhoffen (Loin des hommes) levert dat een knappe karakterstudie op, die ver weg blijft van uitgewoonde clichés.

Omnibus van de Coens

Van de gebroeders Coen beleefden niet een maar zes (kort)films hun première. The ballad of Buster Scruggs is een omnibus van afzonderlijke verhalen, waarvan sommige al 25 jaar rondslingerden. Zowel inhoudelijk als in toon lopen ze sterk uiteen. ‘Lange tijd wisten we niet wat ermee te doen’, gaf een van de broers toe.

Bij het eerste verhaal met Tim Blake Nelson als Buster Scruggs kom je duimen en vingers tekort om af te likken. Ook van het segment met James Franco als bankovervaller gingen we sardonisch grijnzen. Maar andere verhalen durven te verzanden in nodeloos uitgesponnen scènes. Dan bedenk je dat deze anthologie toch vooral een zoethoudertje is voor de fans.

44456-The_other_side_of_the_wind_-_Orson_Welles__Film_still___2_
John Huston in ‘The other side of the wind’

Ook voor de blinde aanbidders – maar nog meer voor academici en filmgeeks – is The other side of the wind van Orson Welles. Het is de legendarische film die hij door allerhande juridische en financiële obstakels nooit kon afwerken. Monteur Bob Murawski beet zijn tanden stuk op ruim honderd uur aan pellicule.

Hij mag dan naar best vermogen met de nalatenschap van Welles zijn omgesprongen, de film mist samenhang. Niet alleen stilistisch, maar ook aan het verhaal en de dialogen valt nauwelijks een touw vast te knopen. ‘Een monumentale chaos!’, argumenteerde een criticus verkrampt. De tientallen toeschouwers die voortijdig de zalen verlieten, zagen dat vast anders.

(Verschenen op 3 september 2018 in De Standaard.)

>> Meer berichten over het 75ste Filmfestival van Venetië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s