#Venezia75 – Vrouwen die hun mannetje staan

Op het filmfestival van Venetië kapen sterke vrouwen het witte doek. Moeten zij de mannelijke filmmakers nu dankbaar zijn?

Tegenover twintig mannen steekt één vrouwelijke filmmaker (de Australische Jennifer Kent) als kanshebber voor de Gouden leeuw wel heel bleek af. Natuurlijk kreeg festivaldirecteur Alberto Barbera op zijn donder.

adafc1d6-ac55-11e8-8e4f-60e3aa44a4c5
Emma Stone in ‘The favourite’ van Yorgos Lanthimos

Maar kijk, daar komt Yorgos Lanthimos (The killing of a sacred deer, Lobster) met The favourite, een heerlijke vinnige satire die het toneel vrijmaakt voor vrouwen en mannen in vrouwenkleren. In zwierige bewegingen en met behulp van groothoeklenzen toont de Griekse filmmaker het leven aan het hof in Engeland aan het begin van de 18de eeuw.

Wedijver en intriges

De komst van een nieuw dienstmeisje (Emma Stone) verstoort de relatie tussen Queen Anne (Olivia Colman) en Lady Sarah (Rachel Weisz). Het zet de deur open voor een ongeziene wedijver en nieuwe intriges. Dat komt goed uit, want hoeveel eendenraces kun je in je kasteel organiseren voordat ook dat gaat vervelen?

Met opzichtige pruiken en licht geheven kin spelen deze actrices de pannen van het dak. Voor Lanthimos, die negen jaar kauwde op het scenario dat hij deze keer niet zelf schreef, betekent het zijn meest toegankelijke film.

‘Huisvrouwen, liefjes of echtgenotes: ik heb me vastgebeten in dit project omdat het vrouwen voor de verandering in al hun complexiteit en pracht toont.’

roma-1200x640-1200x600
Yalitza Aparicio in ‘Roma’ van Alfonso Cuarón

Op het Lido was hij gisteren niet de enige die daar oog voor had. Vijf jaar na Gravity komt ­Alfonso Cuarón met Roma, een ontroerend portret dat de Mexicaanse filmmaker baseerde op herinneringen aan zijn eigen ­kindermeisje.

In een oogstrelende zwart-witfotografie neemt hij de kijker mee naar Mexico-City in de vroege jaren 70. Het emotionele centrum van een doktersgezin is de inheemse nanny Cleo. Vol mede­dogen filmt Cuarón haar leven ­zoals het is, dienstbaar en wel­willend.

Alleen begrip van hond

Het ene moment wordt ze geknuffeld en aangehaald, dan weer afgesnauwd. Alleen de hond kan begrijpen hoe zij zich voelt. Hoe vaak kan een film je hart doen smelten en breken in 135 minuten? Roma is een hoogtepunt in een al even indrukwekkende ­oeuvre.

De mannen komen er niet goed vanaf. Het zijn lafaards en overspelige gelukzoekers die hun verantwoordelijkheid ontlopen. Of zoals de doktersvrouw haar zegt: ‘Wij vrouwen hebben alleen elkaar.’

Naast applaus weerklonk kritiek op de deal die de filmmaker sloot met Netflix. Of die niet vloekt met zijn liefde voor beelden die om het grote scherm vragen? Cuarón, korzelig: ‘Ik vind het nogal unfair om dat zo te stellen. Netflix zal Roma in een heleboel zalen vertonen. Bovendien gaat het om de impact die de film kan hebben, ook wanneer die niet langer in de bioscoop draait.’

(Verschenen op 31 augustus 2018 in De Standaard.)

>> Meer berichten over het 75ste Filmfestival van Venetië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s