Good manners | Juliana Rojas, Marco Dutra

Een zwangere vrouw valt voor haar meid, terwijl de baby in haar buik steeds brutaler zijn komst aankondigt.

Hompen bloedend vlees vullen de voorts betrekkelijk lege koelkast van Ana, een alleenstaande jonge vrouw met een bijzondere appetijt en een baby in de buik. Dat ze bij vollemaan slaapwandelt door São Paulo herinnert ze zich de volgende morgen nooit. Clara, haar nieuwe huishoudhulp, weet niet wat te denken. ‘Minder vlees eten’, adviseert de dokter zwart op wit.

cd3b4fec-838e-11e8-b643-fe3b62d35a99

Het is Good manners evenwel niet te doen om uw ecologische voetafdruk. De Braziliaanse filmmakers Juliana Rojas en Marco Dutra maken liever een macabere mix van gothic en Europese folklore, die ze inleiden met een lesbische romance.

Terwijl de blanke Ana uit een kansrijk milieu stamt, voelt Clara zich als Afrikaans-Braziliaanse veel minder welkom in de conservatieve grootstad. Niettemin groeit tussen hen een innige liefdesrelatie. Maar Ana’s bevalling verloopt noodlottig en het is Clara die het jongetje, dat een andere natuur heeft, achter een façade van goede manieren in haar eentje moet grootbrengen.

Koningsblauw

Isabél Zuaa zet haar passend neer als een vastberaden, afstandelijke vrouw, terwijl het nachtelijke São Paulo baadt in een even sprookjesachtig als onheilspellend koningsblauw. Wat oogt het verrukkelijk.

In Cannes oogstten Dutra en Rojas zeven jaar geleden al lof met Hard labour, net als deze film een huivertrip. Nu leveren ze met Good manners kritiek op de Braziliaanse klassenmaatschappij. Inboeten op vindingrijkheid of betovering doen ze daarbij gelukkig niet.

(Verschenen op 10 juli 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s