Incredibles 2 | Brad Bird

In 2004 scoorden Pixar en Brad Bird een monsterhit met een doodgewone heldenfamilie. ‘Incredibles 2’ maakt nu de belofte van een gehoorzaam vervolg waar.

Brad Bird (Ratatouille, The iron giant) laat zich geen ordinaire cash grabber noemen. Het idee voor dit levendige vervolg heeft de bejubelde animator veertien jaar laten ­rijpen. Het resultaatis even nostalgisch als eigentijds, en trakteert de kijker op een weerzien met de familie Incredibles, boordevol humor en flitsende actie.

Schermafbeelding 2018-06-28 om 17.44.10

In het universum van Pixar heeft de klok al die ­jaren stilgestaan. Het verhaal pikt immers de draad op waar het avontuur in 2004 eindigde: met de spectaculaire bankroof van de schurk The Underminer. In de poging van onze helden om die te verijdelen, raakt de stad door hun toedoen zo ­heftig verwoest, dat de wethouder hen verplicht om hun masker aan de haak te hangen. Buitengewone durfdaden zijn voortaan verboden.

Empowerment

Die premisse grijpt Bird aan om Elastigirl – u weet wel: Mrs. Incredible – als een toonbeeld van female empowerment naar voor te schuiven. Zij is de cruciale pion in het plan van een ­gewiekste industrieel om de ­helden hun aloude status ­terug te geven.

Mr. Incredible kijkt er wat beduusd van op. Is hij dan niet de aangewezen held om die klus op zich te nemen? Gelukkig schikt hij zich gauw in zijn nieuwe rol als huisvader voor de kinderen, wat de geestigste scènes van deze animatiefilm oplevert.

Voor de fans van het eerste uur is het jubelen om ­deze getrouwe verderzetting, want Bird heeft het nage­laten te morrelen aan de ­succesformule. Tegelijk is dat een hardnekkige bedenking: heeft hij daarmee niet wat te veel op veilig gespeeld? Incredibles 2 lijkt zich vooral heel erg braafjes naar het brede verwachtingspatroon te schikken.

the_incredibles_2_teaser_still

In 2004 charmeerde dit doodgewone gezin met ­superkrachten een immens publiek, wat Pixar een fikse duit opleverde. De kijker wist zich gerustgesteld met helden die net als gewone stervelingen kampen met ­besognes, gebreken en zelftwijfel.

Dat de studio nu opnieuw een hit te pakken heeft, is haast zeker. Dankzij een recordopkomst beleefde deze sequel in de VS onlangs een openingsweekend voor de geschiedenisboeken. Geen enkele film deed het ooit beter.

Met Incredibles 2 houdt Pixar vast aan de eigen invulling van de superheldenfilm. Verrassen doet het deze keer allemaal dan net iets minder, niettemin slaagt de studio er nog steeds moeiteloos in om haar liefde voor animatie aanstekelijk en oprecht te houden.

(Verschenen op 26 juni 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s