What will people say | Iram Haq

Een Pakistaanse vader is onverbiddelijk voor zijn wereldse tienerdochter. 

Bekommernis om wat de mensen wel zullen denken, is een kwaal van alle culturen. Ook de Pakistaan Mirza (Adil Hussain), die een gezin stichtte in Noor­wegen, blijft er niet van gespaard. Zijn kroost lepelt hij de traditionele waarden en gebruiken in waarmee hij zelf is opgegroeid – lokale Pakistani’s knikken goedkeurend.

b7fa846a-6811-11e8-9b04-7a7e2fc09ece

Wat de brave man niet in de ­gaten heeft, is dat zijn zestienjarige dochter Nisha (Maria Mozhdah) achter zijn rug om even verwesterd is als een moslim met een frappuccinoverslaving. Hij is buiten zichzelf wanneer hij op een avond in haar bed een pukkelige puber ­betrapt.

Aan sterke vertolkingen ontbreekt het deze sociaalbewogen film niet. Maar de Pakistaans-Noorse regisseuse Iram Haq, die weet waarover ze het heeft, blijft hardnekkig steken in een eenzijdige kijk. Het is na afloop nog steeds gissen naar wat de westerse waarden voor deze man zo onverzoenbaar maakt.

(Verschenen op 5 juni 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s