Before we vanish | Kiyoshi Kurosawa

In een Japans stadje laten buitenaardse wezens op verkenning zich niet onderscheiden van ordinaire stervelingen.

Een man gedraagt zich merkwaardig in deze Japanse ­mysteriefilm, alsof hij niet langer zichzelf is. Dat hij zijn vrouw bedroog tijdens een zakentrip weet hij echt niet meer. De schuinsmarcheerder drijft het op de spits: ‘Zijn wij getrouwd?’

Schermafbeelding 2018-06-05 om 14.50.15

Je kan als kijker maar beter openstaan voor het experiment, maar dan nog laat Before we ­vanish je vooral bevreemd en hongerig achter. Deze film paart scifi aan tandeloze huiver, als een kruising tussen Invasion of the body snatchers en Starman uit 1984 – herinner je Jeff Bridges die een ­alien speelde in de gedaante van een overleden echtgenoot.

Drie buitenaardse schepsels ­zakken nu voor veldonderzoek af naar onze planeet. Elk neemt bezit van een mensenlichaam. Voordat straks de invasie volgt, keuteren ze filosofisch naar wat onze soort ­fundamenteel bepaalt.

Wat is het zelf? Wat is werk? Wat is liefde? Met een tik op het voorhoofd ontnemen ze een persoon zijn begripsvermogen van dat denkbeeld en maken ze het zich ­eigen. Een autoritaire baas die niet meer weet wat zijn job voor hem betekent, gaat zich plots als een speels knulletje gedragen.

Oeverloos

In de theatertekst waarop regisseur en festivallieveling Kiyoshi Kurosawa (Tokyo sonata, Cure) zich baseert, zat beslist een postmoderne satire. Nu kiest deze Japanner wel vaker voor de hybride film­ervaring, maar hier voelt dat vooral als meer dan twee uur lang oeverloos dobberen.

Iemand zal Kurosawa’s voorhoofd moeten aantikken om te ­achterhalen wat hij nu precies ­wilde vertellen.

(Verschenen op 5 juni 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s