Deadpool 2 | David Leitch

Zelfs Jared Kushner blijft niet buiten schot in Deadpool 2, dat een amusant vervolg knoopt aan de succesparodie uit 2016.

‘Ik ben Cable en ik kom uit de toekomst.’ Als een gladgeschoren Björn Soenens op steroïden doet Josh Brolin (Thanos in Avengers: Infinity war) zijn intrede. Deadpool, het vuilgebekte alterego van onze antiheld met dienst Wade Wilson (Ryan Reynolds), is benieuwd: ‘Is dubstep nog hip?’

Schermafbeelding 2018-05-16 om 11.41.44

Noem het gerust een tikje flauwe, soms onbeschaamd puberale ongein. Even talrijk als de kogels vliegen de vunzige toespelingen door de lucht. Toch schiet Deadpool 2, als parodie op de zondvloed aan superheldengeweld in de bioscoop, met groot vermaak raak.

Aan de succesformule werd niet gemorreld. Die schrik zat er bij de fans wel even in, toen een halfjaar geleden bekend raakte dat het kindvriendelijke Disney mogelijk 21th Century Fox – en daarmee de rechten – zou opslokken. Straks verplichtte het de gemaskerde nog om zijn mond te spoelen met zeep.

Junkie XL

Het productieproces van deze sequel leek tegen dan al een hindernissenparcours, met Tim Miller, de regisseur van de eerste film, die was opgestapt en een dodelijk ongeval op de set. Ook had de Nederlandse dj Junkie XL plots besloten om dan toch niet terug te keren als componist.

Alle vrees voor een mismeesterde film blijkt ongegrond nu de losgeslagen mutant uit de Marvelstal opnieuw met veel bravoure z’n ding mag doen. Even geestig en gretig haalt hij de populaire cultuur door de mangel, van RoboCop tot Yentl met Barbra Streisand.

20th_century_fox-031312-Full-Image_GalleryBackground-en-US-1486478651650._RI_SX940_

Ook Basic instict schiet voorbij. Krijgen we dat beeld van Ryan Reynolds die een eigen draai geeft aan Sharon Stones fameuze kniezwengel ooit nog van ons netvlies?

Dat de Canadese hunk zich opnieuw in zwartrode spandex zou wurmen, stond twee jaar geleden al vast. Deadpool, een afslag van het X-menparcours, bracht toen wereldwijd bijna 800 miljoen dollar op, terwijl deze KNT-hit voor een bedragje van ‘amper’ 58 miljoen dollar was gemaakt. Dan weet je dat het niet bij één film blijft.

Atomic blonde

Verrassen doet het deze keer allemaal net iets minder en het verhaaltje over een joch dat uit de handen van snoodaard Cable gered moet, is natuurlijk futiel. Maar het zootje dat Wade optrommelt, is komisch ongeregeld.

Ook in de regie van David Leitch (Atomic Blonde) blijft de Deadpool-franchise garant staan voor onversneden plezier. Mogelijk zelfs bij wie zich afvraagt wat zo super is aan deze (anti)helden. Straks spijt het die nog dat ze geen popcorn hadden gekocht.

(Verschenen op 16 mei 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s