Molly monster | Ted Sieger, Michael Ekbladh, Matthias Bruhn

Gezinsuitbreiding beroert een monstermeisje in deze prikkelende film vol vreemde snuiters. Voor vierjarigen en ouder(s).

Piepklein is de leefwereld van een dreumes. Komt daar plots een broertje of zusje bij, dan ­rijzen vragen en twijfels als verse kool uit de grond. Zullen mama en papa straks nog wel oog hebben voor mij?

85bbad94-57ae-11e8-aa7a-05f92f62356d

Met Molly monster, een ­figuurtje dat eerder in prentenboeken en een Duitstalige tv-reeks opdook, stelt de Zwitserse animator en tekenaar Ted Sieger het jonge volkje gerust. In een wereld die fantasierijk en vrolijk is, voert hij het kleine meisje op als deel van een lieflijk monstergezinnetje dat op ­uitbreiden staat.

Haar avontuur kabbelt in kleurrijke landschappen voorbij wezens die apart en onbekend zijn, maar nooit beangstigen. Wat een ver­ademing is: Sieger vertrouwt erop dat je niet alleen met hyperkinetische herrie de aandacht van kinderen kan vasthouden.

Een jaar geleden zagen de makers van The boss baby dat anders, toen zij de stem van Alec Baldwin leenden aan een drukdoend opdondertje. Weinig overtuigend wilde die dezelfde ­bezorgdheden bij kinderen aankaarten.

Geen sarcasme

Dan kiest Molly monster met durf en zonder sarcastische toegiften op grote mensenmaat voor een meer oprechte aanpak. Met de oorsprong van hun nakomelingen, die nogal verschilt van de onze, spreekt de animator ieders rijke verbeelding aan. Maar het zijn de angsten, de boosheid en jaloezie van het meisje, die de gevoelens van elke uk zijn.

Hoe je peuters en kleuters een boodschap brengt zonder hun ouders tureluurs te ­maken, dat hoeft niemand Ted Sieger, een autodidact, uit te leggen.

(Verschenen op 15 mei 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s