Les bienheureux | Sofia Djama

Door de straten van Algiers spookt het trauma van de burgeroorlog in deze Algerijns-Frans-Belgische coproductie.

Het jaar is 2008. Een gynaecoloog (Sami Bouajila) voert clandestien abortussen uit in ­Algiers. ‘Dat is nog je enige daad van verzet tegen de ­onderdrukking’, verwijt zijn echtgenote (Nadia Kaci) hem. Vroeger waren ze voorvechters van verandering ­geweest, nu doolt ze zelf als een ontheemde door de ­straten van de Algerijnse hoofdstad.

a0b102e2-51fb-11e8-9392-23b353768edd

Zes jaar na het einde van de burgeroorlog leeft het land in een verstilde chaos. In de bloedige conflicten met extremistische groeperingen heeft het regeringsleger een onzuivere rol gespeeld: het heeft veel meer gruweldaden en burgerdoden op zijn geweten dan waarvoor het ­rekenschap aflegde.

De debuterende regisseuse Sofia Djama, zelf een Algerijnse, maakt met een sobere mozaïekvertelling het trauma, de frustratie en twijfel bij de bevolking inzichtelijk.

Niet-ingeloste verwachtingen

Generaties en idealen botsen met volle kracht in Les bienheureux, dat nuchterheid boven cynisme verkiest. Terwijl de jongeren zich enkel om de toekomst bekommeren, krijgen hun ouders af te rekenen met de desillusie van niet-ingeloste verwachtingen. Zijn zij dan de gezegenden in dit nieuwe bestel?

Talentrijke actrices schragen het verhaal. Behalve ­Nadia Kaci speelt ook Lyna Khoudri de pannen van het dak als Feriel, een jonge maar niet ongeschonden ­feministe. In Venetië viel zij in de prijzen voor de complexloze naturel in haar ­vertolking.

Deze relevante film maakt de impact duidelijk van de grote geschiedenis op de identiteit van elke generatie, zonder daarbij te vervallen in drammerige dialogen.

(Verschenen op 8 mei 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s