Une saison en France | Mahamat-Saleh Haroun

Zonder te zwelgen in melodrama verhaalt deze film over het tweederangsbestaan van een Afrikaans migrantengezin in Parijs.

‘We gaan toch niet opnieuw verhuizen?’ Zijn zoon en dochter voelen de bui al hangen als Abbas (Eriq Ebouaney) aankondigt dat hij hen iets moet vertellen. ‘Wanneer krijgen we een thuis zoals alle anderen?’, vraagt de jongen. Zijn zus, nuchter: ‘Wij zijn niet zoals de anderen.’

Schermafbeelding 2018-05-01 om 11.14.22

Het zijn geen leraars, architecten of koks die kloppen aan de poort van Fort Europa. Voor de maatschappij zijn zij enkel vluchtelingen. Herbeginnen van nul is de enige kans die ze hier krijgen. Wat doet dat met een mens?

Une saison en France kijkt nuchter en genuanceerd naar het nieuwe leven in Parijs van een eenoudergezin uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat nieuwe leven stelt hun veerkracht eindeloos op de proef. Omdat geluksmomenten schaars en broos zijn als porselein, gaat een mogelijke onheilsbrief op zo’n dag ongeopend aan de kant. ‘Niet nu, want vandaag vieren we.’

Bittere noodzaak

De Tsjaadse regisseur Mahamat-Saleh Haroun verruilde begin jaren tachtig als prille twintiger zelf Afrika voor een veiliger leven in Europa. Maar nooit waren de tijden zo kil als vandaag. Hij voelde hoe de bittere noodzaak zich opdrong om vluchtelingen opnieuw een gezicht, een verhaal te geven.

In 2006 plukte hij met Dry season ook al de mens uit de massa tegen de achtergrond van de burgeroorlog in Tsjaad. Dat leverde hem toen de Special Jury Prize op in Venetië.

Met Une saison en France toont Haroun vol mededogen transmigranten als mensen zoals u en ik, omdat ze dat zijn. Het valt niet te begrijpen hoe sommigen dat vergeten.

(Verschenen op 30 april 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s