The gringo | Nash Edgerton

Een misnoegde manager zet zijn bazen een hak, tot de rollen keren in deze absurde, uitgesponnen komedie.

Een hysterische Harold (David Oyelowo) aan de telefoon vanuit Mexico: ‘Help! Ik ben gekidnapt! Ze willen 5 miljoen dollar!’ Zijn gehaaide bazin (Charlize Theron), niet echt tuk op het betalen van losgeld, riposteert: ‘Zeg hen maar dat er geen deal is, tenzij de prijs een flink stuk naar beneden gaat.’

Schermafbeelding 2018-05-01 om 11.20.05

Genoeg kleurrijke figuren bevolken The gringo voor een absurde trip à la Coens. Dat zulk niveau helaas veraf blijft, ligt aan het scenario: er kleeft te veel poespas aan. Op de duur is deze donkere komedie nog enkel een kluwen van nodeloze verhaallijnen en randfiguren. Dan tuur je algauw meer naar je horloge dan naar het bioscoopscherm.

Het moet gezegd dat rond het uitgangspunt ook een indringende geur van leentjebuur hangt. Een ontvoering in scène zetten om zelf het losgeld op te strijken? Daarin zag de schlemiel Jerry Lundegaard (gespeeld door William H. Macy) in Fargo (uit 1996) al het gewiekste plan om zijn schoonvaders zakken leeg te schudden.

Drommel

In The gringo wil Harold zijn bazen (Joel Edgerton, naast Theron) pootjelappen met het ontvoeringskunstje. Hij is de middenmanager die zij voor hun vuile klusjes naar Mexico sturen. Tot hij te weten komt dat ze van plan zijn om hem te ontslaan. Een kidnapping veinzen? Wanneer hogerop ontdekt dat de bedrijfsverzekering hun meer centen oplevert als Harold dood is, klinkt diens plan meteen een pak minder geniaal.

In feite bedondert iedereen elkaar, maar is het veelal de goedgelovige Harold die het gelag betaalt. Dat David Oyelowo zo’n drommel speelt, is nieuw.

gringo-trailer-afaeabdd-e7f0-4ded-89ab-cd298ba7bf51

Dat hij moeiteloos de juiste toon vindt in zijn vertolking, is dat niet. Als Martin Luther King in Selma was het er ook al boenk op, net als in de manier waarop hij de gedistingeerde flik uit A most violent year neerzette. Oyelowo behoort tot de strafste acteurs van zijn generatie, dat is zonneklaar. Waarom hoor je dat niet vaker van de daken schreeuwen?

Oeverloos

Voorts nog een eervolle vermelding voor Charlize Theron en Joel Edgerton – die twee zijn levendig aan elkaar gewaagd. Dat The gringo zich beroept op een voortreffelijke cast is dan ook zeker. Maar daarmee red je geen oeverloos verhaal.

(Verschenen op 30 april 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s