Finding your feet | Richard Loncraine

Twee zussen op leeftijd en haakse levensvisies hervinden elkaar in deze lichte, soms suikerzoete tragikomedie.

Geen vrouw die zich blij verrast weet wanneer ze na veertig jaar huwelijk haar man met een gedeelde vriendin aantreft in het washok, muilend als bronstige pubers. Welkom in Finding your feet, een film die met dolle overgave vertelt over de zoektocht van Sandra (Imelda Staun­ton) – een vrouw van stand en streken – naar een onverwachts, nieuw leven.

Schermafbeelding 2018-04-10 om 10.44.27

Het gebeurt maar zelden dat deze generatie in een lichtere film de speelvloer integraal voor zich heeft. Maar tegenover zulke frisse durf staat helaas een scenario dat meermaals nefast blijkt voor de bloeddruk.­ Belegen grappen en tegelwijsheden vliegen de kijker als logge bakstenen om de oren.

Dat de zussen Bif (Celia Imrie) en Sandra erg verschillen, ligt er dik op. Die laatste laat zich graag ‘Lady Abbott’ laat noemen, en de genereuze Bif, zorgeloos als een blije en vrije hippie, neemt haar ondanks tien jaar van radiostilte in huis.

Aanvankelijk haalt Sandra – excuseer: Lady Abbott – nog openlijk de neus op voor Bifs levenskeuzes, tot ze de oprechtheid van de vriendschappen en de kunst van het ongedwongen plezier ­inziet.

Grijs bestaan

Het is dankzij een sterke cast dat Finding your feet alsnog charmeert, met in een bijrol de immer overtuigende Timothy Spall (Mr. Turner). Ook Joanna Lumley – Patsy Stone uit Absolutely fabulous – is in haar element.

De boodschap vat je moeiteloos zonder leesbril: grijze haren verplichten niemand tot een grijs bestaan. Ook ­kale mannen doen hier hun voordeel mee.

(Verschenen op 10 april 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s