Hostiles | Scott Cooper

Een legerkapitein (Christian Bale) doorkruist in 1892 Amerika in het gezelschap van een inheemse familie.

Voor minder dan een intense vertolking komt Christian Bale op de set zijn trailer niet meer uit. Straks zal hij naar zijn tweede Oscar vissen om de overgave en het extra gewicht – bijna twintig kilo – dat hij legt in zijn vertolking als Dick Cheney in de biopic Backseat. Maar eerst hijst hij zich nog in het zadel voor deze Hostiles, een dodelijk stroeve western van de Amerikaanse regisseur Scott Cooper (Crazy heart).

Schermafbeelding 2018-03-27 om 10.55.55

Hier zit de zwaarte in de inzichten die als lijzige, ­monotone klanken uit Bales mond ontsnappen. De Batman-acteur speelt Joseph Blocker, een racistische ­legerkapitein met een in ­indianenbloed gedrenkte ­reputatie. Aan het einde van de 19de eeuw krijgt hij de opdracht om de native Yellow Hawk (Wes Studi) en zijn familie naar het noorden te escorteren. Maar die heeft op zijn beurt de dood van enkele van Blockers vrienden op zijn geweten.

De klassieke Amerikaanse western plaatste goed en kwaad nog diametraal tegenover elkaar – de wet en de wildeman. Hier huizen echter moorddadige schurken in beide kampen.

Potsierlijk

Dat de wekenlange tocht de geesten zal verruimen, staat in Caps lock in de sterren geschreven. Maar met bordkartonnen personages valt die boodschap, net als elke kloeke uitspraak, plompverloren in het niet. Dan is ook de ge­laden ernst in Christian ­Bales vertolking potsierlijk.

Hostiles baseert zich op een script van scenarist Donald E. Stewart (The hunt for Red October), die in 1999 overleed. Wellicht lag het niet toevallig in een vergeten schuif te verstoffen.

(Verschenen op 27 maart 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s