Centaur | Aktan Arym Kubat

Het weidse Kirgizië is een land in de overgang. Vervelende bijwerkingen: opstoten van weemoed bij de vroegere filmoperateur.

De Kirgizische acteur en filmmaker Aktan Arym Kubat heeft het niet begrepen op het kapitalisme. In The light thief regisseerde hij acht jaar geleden al zichzelf als een Robin Hood die elektriciteit aftapt voor de arme dorpelingen. Zo hoefden ze niet in het duister te leven.

Nu is hij het geweten van een rurale gemeenschap die steeds minder gehecht is aan haar mythische wortels. Dat ze afstammen van centauren laat iedereen Siberisch. Het paard is vandaag nog hooguit een melkkoe om in te zetten op lucratieve races.

5c270216-293d-11e8-bd1a-df5f99bcfe5f

Centaur is een ingetogen, universele parabel over de troost en het houvast dat het verleden biedt in een wereld in verandering. In de straten te midden van dit uitgestrekte steppelandschap duiken de eerste glimmende luxe­wagens op. Toch wint melancholie het van bitterheid.

Patroonheilige

Om te vertellen over de confrontatie tussen traditie en moderniteit gebruikt Kubat twee broers. ­Karabay (Bolot Tentimyshov) ziet rijk worden met paardenraces als zijn lotsbestemming. Zelf vertolkt de cineast de andere broer, die vroeger nog als filmoperateur werkte. Nu is hij de dief in de nacht die telkens voor even met zo’n duurbetaald hoefdier aan de haal gaat. Dan galoppeert hij als een gek met de armen in de lucht tot de einder en smeekt zijn ­patroonheilige om vergiffenis voor alle hebberigheid.

Aktan Arym Kubat neemt zijn tijd om in knappe beelden de bezorgdheid over te brengen van een man die voelt hoe de grond onder zijn voeten in asfalt verandert. Centaur is wereld­cinema van een ontwapenende eenvoud.

(Verschenen op 20 maart 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s