Early man | Nick Park

Aan ongein geen gebrek in deze historische derby van Wallace & Gromit-bedenker Nick Park.

Voetbal is een primitieve sport. Het is de boutade die Nick Park met het schalkse maar futloze Early man letterlijk neemt. De golden boy van Aardman (de Britse studio achter Wallace & ­Gromit en Shaun the sheep) vangt aan met een ommetje langs de ­‘begindagen van de prehistorie’. Wat blijkt? Primitievelingen speelden als eersten de bal in het rond.

0a83affe-0a8e-11e8-9037-ad92d14fcfda

Wanneer hij vervolgens de arena vrijmaakt voor de ultieme clash der beschavingen, komt een zootje op konijnen jagende stuntels uit het stenen tijdperk tegenover Real Bronzo te staan, het gevierde elftal van het bronzen tijdperk. De winnaar mag zijn vlag in de felbegeerde vallei planten.

Park grapt in deze geboetseerde stop-motion over de ego’s, ijdele ­kuren en ongebreidelde geldzucht van voetbalbonzen en vet­betaalde sterspelers. Dat hij in het echte leven weinig voelt voor dit wereldje van ballende jongens en meisjes, is er niet aan te merken.

Zo vilein is de ondertoon van Early man niet, en laat dat een handicap zijn: de plaagstoten blijven beschaafder dan het gemiddelde spel. De anachronismen, verrassend en gortdroog – zoals een schuifdeur in een prehistorische arena – smaakten anders wel naar meer.

Tom Hiddleston

Eddie Redmayne leent zijn stem aan de holbewoner Dug, de claynimator zelf doet dat voor de vier­voetige sidekick Zwijnkop. Geestig is ook de pompeuze Franse tongval die Tom Hiddleston als Lord Nooth uit zijn strottenhoofd perst.

Maar voor de man die met Chicken run het kot op stelten zette, blijft dit al bij al een platte match.

(Verschenen op 6 februari 2018 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s