Knife in the clear water | Xuebo Wang

Het tempo ligt laag maar de Chinese filmmaker Xuebo Wang beloont de geduldige kijker.

Ma Zishan wil het eenvoudig houden na de dood van zijn vrouw. Maar de gebruiken van de islamitische Hui – de bevolkingsgroep waartoe Zishans vrouw behoort – schrijven wel een periode van veertig dagen rouw voor, die besloten wordt met een ceremonie.

‘Brand wierook, bak pannenkoeken. Dat moet ­volstaan’, zegt hij. Hun zoon staat er echter op het dienstbare leven van zijn moeder te eren door het ­enige rund dat ze bezitten te offeren.

Schermafbeelding 2018-01-16 om 19.24.28

In de ogen van het dier ziet de oude man zijn lot weerspiegeld. Hij maakt zich zorgen omdat zijn zoon een job in de stad verkiest boven een agrarisch bestaan.

In een fotografie die herinnert aan het werk van ­Andrej Tarkovski, toont ­regisseur-scenarist Xuebo Wang de barre natuur. Als een speelbal van de elementen woont deze straatarme gemeenschap op een plateau tussen de heuvels. Een stel miezerige kippen scharrelt vergeefs aan de rand van het verdorde akkerland. Deze beelden wisselt hij af met ­intieme scènes bij kaarslicht in een donker interieur, die begeesteren als krachtige olieverfschilderijen in clair-obscur.

Mijmering

Knife in the clear water is even sober als poëtisch, met een snijdende wind als soundtrack. De dialogen zijn summier, de vertolkingen ­ingetogen.

Op geen enkel moment neemt debutant ­Xuebo Wang de kijker bij de hand voor zijn universele mijmering over plichtsbesef en eerbetoon, maar net zo goed over een voorbestemd levenspad dat de volgende generatie niet langer bereid is te nemen.

(Verschenen op 16 januari 2018 in De Standaard)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s