Beauty and the dogs | Kaouther Ben Hania

Dit onthutsende relaas over een verkrachtingsslachtoffer in Tunesië stelt op talloze fronten teleur.

Een stel agenten verkracht Mariam (Mariam Al Ferjani), een jonge vrouw in Tunesië die eerder op de avond een ­studentenfeestje bijwoonde. Om aangifte te kunnen doen, moet een dokter de feiten vaststellen. Het schorem nam echter haar papieren af waardoor zij zich niet langer kan identificeren. Onverbiddelijk stuurt elk hospitaal haar wandelen.

Schermafbeelding 2018-01-10 om 16.31.17

Het is beslist een van de meest cynische, kafkaiaanse nachtmerries waarin iemand terecht kan komen. De ware gebeurtenissen die deze film als vertrekpunt neemt, zijn verontrustend en mensonterend. Maar daarmee heb je nog geen scherpe aanklacht aan het adres van een ­samenleving die misogynie als een tweede religie belijdt.

De Tunesische regisseuse-scenariste Kaouther Ben Hania brengt de helletocht van deze jonge vrouw in negen, ambitieuze single shots.

Bloedarm

Het onevenwichtige spel van Mariam Al Ferjani – en dat van talloze acteurs in een bijrol – vormt echter ­algauw een struikelblok. Ook de theatrale mise-en-scène en het bloedarme scenario, dat zich gretig overlevert aan het karikaturale, treffen schuld.

Youssef (Ghanem Zrelli), de vriend die Mariam bijstaat, omschrijft haar nachtmerrie als een zombiefilm die realiteit werd. In een ­latere scène achtervolgen haar belagers haar met groteske gebaren door de gang van het politiebureel, alsof zij werkelijk uit het dodenrijk zijn ontsnapt. Voor een film die in vérité-stijl wil ­appelleren aan een genade­loze maatschappij, betekent dat de doodsteek.

(Verschenen op 9 januari 2018 in De Standaard)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s