Die göttliche Ordnung | Petra Volpe

In de Zwitserse Oscar-inzending is de emancipatie van de vrouw een halfzacht relaas in geestige dialogen.

Pas in 1971 voerde Zwitserland na een referendum het vrouwenkiesrecht in. Ter vergelijking: in ons land kreeg het sterke geslacht al in 1948 een vinger in de pap, en dan nog waren we bij de minst vlijtige leerlingen van Europa.

Toch is Die göttliche Ordnung geenszins een fikse bolwassing. De Zwitserse regisseuse Petra Volpe houdt het luchtig wanneer ze de tijd van toen oproept in een ­fictief bergdorpje. Voor het mansvolk toont ze zich mild: zij zijn geen bullebakken maar arme drommels die ten prooi vielen aan een heersend maatschappijbeeld.

6ee06326-de82-11e7-821c-8e669cf12a58

 

‘Alleen maar poetsen en sokken wassen, dat gaat verv­elen’, verzucht de bravige huisvrouw Nora, en haar echtgenoot trekt verbaasd een wenkbrauw op. ‘Dan maken we toch gewoon nog een kind.’ Maar zij wil weer uit werken, zoals ze dat deed voor hun twee zoons geboren werden. Hij, kordaat: ‘Een moeder hoort thuis en zonder mijn toestemming mag je niet. Zo is de wet.’

Vrijer leven

Marie Leuenberger legt in haar vertolking van de protagoniste een overtuigende kwetsbaarheid. Lokaal werpt Nora zich op als de voorvechtster van een vrijer leven voor vrouwen, en daarin volgt Die göttliche Ordnung helaas ook het parcours van de gebruikelijke clichés.

Bovendien schuurt het hoe deze lichtvoetige geschiedenisles de indruk geeft dat in 1971 de omslag in het denken zich gemakkelijk liet maken. Het duurde immers nog tien jaar voordat man en vrouw in Zwitserland gelijk werden voor de wet. En pas in 1988 kon zij op haar naam een bankrekening openen.

Ook de waarheid heeft haar rechten.

(Verschenen op 12 december 2017 in De Standaard)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s