Thank you for your service | Jason Hall

Een schuldgevoel en trauma’s bij soldaten, het laat de overheid koud. De feiten hakken er dieper in dan de film.

Een groepje soldaten – jongens, in feite – keert terug uit Bagdad. Gruwelijke taferelen lichtten hun leven brutaal uit de kom. Hoe pik je dan de draad weer op? Een van hen stelt bitter: ‘Niemand ziet dat je gevochten hebt, tenzij je een arm mist.’

Schermafbeelding 2017-11-21 om 17.35.35

Thank you for your service kijkt zonder schroom achter het gordijn van de ­heroïek. Het beeld is ontstellend maar tegelijk is de thematiek verre van nieuw. En minstens zo vaak als de film clichés ontwijkt, vuurt hij er ontelbare af.

Jason Hall baseert zich voor zijn regiedebuut op getuigenissen opgetekend door Pulitzer-winnaar David Finkel, die Amerikaanse soldaten had gevolgd na hun ­terugkeer uit Irak.

Als scenarist maakte Hall eerder naam met zijn adaptatie van Chris Kyles autobiografie American sniper, verfilmd door Clint Eastwood. Dat was een pamflet als een republikeinse, natte droom. Nu wisselt hij het geweer van schouder voor een genuanceerd beeld van de menselijke oorlogsravage.

Bitter

Miles Teller (Whiplash) zet opnieuw een intense vertolking neer, terwijl comédienne Amy Schumer verrast in een onderbenutte, neerslachtige bijrol.

De titel smaakt bitter: de overheid dankt haar soldaten wel, maar houdt er voorts de handen van af. Hopend op hulp worden zij een bureaucratisch doolhof ingestuurd. Psychische bijstand? Eerst zes tot negen maanden geduld oefenen. Hoeft het te verbazen dat elke dag 22 veteranen zelfmoord plegen?

De cijfers verbijsteren echter meer dan de film. Thank you for your servicemist samenhang en focus. Deze cineast is nog geen scherpschutter.

(Verschenen op 21 november 2017 in De Standaard)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s