The Snowman | Tomas Alfredson

In deze ridicule Jo Nesbø-verfilming is een seriemoordenaar bedreven in het maken van sneeuwmannen.

De Zweedse regisseur Tomas Alfredson heeft het onfortuinlijke klaargespeeld: na twee stilistische parels – het vampierensprookje Let the right one in en de adaptatie van John le Carrés Tinker tailor soldier spy – katapulteert hij zichzelf met The snowman naar het andere eind van het ­spectrum: zijn verfilming van Jo Nesbø’s detectiveroman is een groots opgezette miskleun.

the-snowman

De drankverslaafde rechercheur Harry Hole (Michael Fassbender) probeert een verdwijningszaak op te lossen door de link te leggen met enkele dossiers uit het ver­leden. Zijn rechterhand (Rebecca Ferguson) denkt meteen het licht te zien, maar Harry bemerkt schrander: ‘Je kan de puzzelstukjes niet dwingen om te passen.’ Heeft hij het over deze film?

Het grootste probleem van The snowman is immers het rommeltje van losse plotelementen. Er valt geen touw aan vast te knopen. Heel wat scènes ogen nochtans erg gewichtig en dramatisch, maar laat u niets wijsmaken: deze bespottelijke whodunit is een lege doos.

Martin Scorsese

Een verklaring reikte Alfredson zelf aan kort na de Amerikaanse release: door tijdgebrek werd zo’n 10 à 15 procent van het script nooit ingeblikt. De Zweed kwam bovendien erg laat aan boord. Eerst zou niemand minder dan Martin Scorsese regisseren, maar hij krabbelde terug en bleef enkel als producent betrokken. Bij wijze van tegemoetkoming liet hij zijn vaste monteur Thelma Schoonmaker nablijven om de meubelen te redden.

Maar met sneeuw die niet klit, kan je geen sneeuwpop maken. Dat weet zelfs een kind.

(Verschenen op 14 november 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s