Tschick | Fatih Akin

Twee pubers zetten in een gestolen Lada koers richting avontuur.

De klasgenoten van Maik (Tristan Göbel) noemen hem een slaappil: geen enkele 14-jarige straalt meer lusteloosheid uit. Misschien wordt alles anders na zijn roadtrip met Andrej ‘Tschick’ Tschichatschow (Anand Batbileg), de nieuwkomer in de klas die er evenmin bijhoort. Of misschien ook niet, het kan Maik geen barst schelen.

tschick_publicity_-_h_2016

Tschick is een donkere komedie over twee kwajongens in een gepikte Lada. Dat klinkt best geestig en grotesk, en geregeld is het dat ook. Maar te vaak slaat het verhaal echter de weg in van de doodse verveling die de jongens tart. Dan is Tschick een film als een aftandse wagen: hij gaat sputteren en valt stil.

Wolfgang Herrndorf schreef de gelijknamige cultroman (in het Nederlands: Tsjik) in 2010. Het bleek een voltreffer: Herrndorf kampeerde meer dan een jaar in de bestsellerlijst en zag zijn boek moeiteloos de kaap van de twee miljoen exemplaren ronden.

Buitenbeentje

Voor Fatih Akin is deze verfilming eerder een buitenbeentje. De Duits-Turkse cineast, die in 2004 doorbrak met de amoureuze kopstoot Gegen die wand, levert doorgaans weerspannigere, minder gepolijste films af. Toch had Akin naar eigen zeggen van bij de verschijning gehoopt om met de roman aan de slag te mogen. Heeft hij zich er daarom zo keurig aan gehouden? Een flinke scheut eigenzinnigheid had de film een dienst bewezen.

Tschick is op het grote scherm een weinig verrassend coming of age-verhaal. Het is als met het gros van je klasgenoten in de middelbare school: je raakt er gauw op uitgekeken.

(Verschenen op 31 oktober 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s