Loving Vincent | Dorota Kobiela, Hugh Welchman

Van Goghs werk komt tot leven in deze even knappe als flauwe vertelling.

Een gebrek aan ambitie kan je de makers van deze bijzondere animatiefilm over Vincent van Gogh niet aanwrijven. Het is een technisch huzarenstukje: elk frame – en het zijn er meer dan 65.000 – werd met de hand geschilderd in Van Goghs expressieve, levendige stijl. Visueel maakt het resultaat indruk, maar het is jammer dat het verbeelde verhaal zo geforceerd aanvoelt.

loving-vincent

In Loving Vincent tracht de jonge Armand Roulin de laatste dagen van de befaamde schilder te reconstrueren. Hij is de zoon van postmeester Joseph Roulin uit Arles. Net als luitenant Milliet, dokter Gachet en heel wat anderen die door Van Gogh werden geportretteerd, duikt hij op in de film. Wie vertrouwd is met het universum van de schilder herkent een heleboel koppen – én schilderijen, het zijn er bijna tachtig.

Biografische weetjes

Die leukigheid is meteen ook de grootste handicap: je betrapt jezelf erop naar deze film te kijken als naar een levende kunstcatalogus. Had het regisseursduo Dorota Kobiela en Hugh Welchman niet beter een documentaire gedraaid? Nu werd het verhaal zelf ook volgestouwd met biografische weetjes.

Loving-Vincent-2017

Acteurs speelden de scènes vooraf, hun gelaatstrekken keren terug in de geschilderde gezichten. Het verklaart waarom je Saoirse Ronan (Brooklyn) herkent in Marguerite Gachet.

Loving Vincent zadelt je bovendien op met een dubbel gevoel: het oogt dan wel fraai, maar van Goghs werk wordt gereduceerd tot een enkele schilderstijl. Net zoals de betere app dat zou doen. Je zou jezelf voor minder een oor afsnijden.

(Verschenen op 31 oktober 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s