American assassin | Michael Cuesta

Een Jason Bourne light radicaliseert in deze bedenkelijke actiefilm. Zijn mentor ziet alleen een disciplineprobleem.

Achttien maanden nadat jihadi’s zijn vriendin voor zijn ogen een kogel door het hoofd hebben gejaagd, is Mitch Rapp (Dylan O’Brien) een bloeddorstige, dolle hond. Met een baard zo fors dat de terroristen haast argwaan krijgen, vat hij het plan op om hun organisatie van binnenuit aan te vallen. De CIA bekijkt het vooral pragmatisch. ‘Wat hij heeft meegemaakt, kan je met geen enkele training ­bereiken.’

404ba402-acf6-11e7-811b-0d8e1edb6fb9

James Bond, Jason Bourne, John Wick en Jack Ryan: je zou denken dat een verse actiefranchise met ene Mitch als testosteronbom een frisse wind brengt. Helaas is de held op zijn best het wat simpele, brute broertje van deze jongens. Zijn trauma is slechts de katalysator van zijn wraakzucht. De huidige Bond en Bourne vindt hij vast een stel halfzachte mietjes – tobbers!

Bestsellerauteur

American assassin is de eerste verfilming uit de thrillerreeks van de Amerikaanse bestsellerauteur Vince Flynn. Hij schreef maar liefst dertien lijvige Mitch Rapp-verhalen. Zelf was hij een grote fan van Robert Ludlum, ­Jason Bournes literaire ­vader. Al leunt het platte ­patriottisme in Flynns werk eerder aan bij Tom Clancy’s spionagethrillers rond CIA-analist Jack Ryan.

Dat deze adaptatie geen toonbeeld van nuance is, is slechts één handicap. Regisseur Michael Cuesta (Kill the messenger, Homeland) vergeet dat zowel een actieheld als zijn leermeester (Michael Keaton) meer nodig heeft dan kordate frasen om de wereld van terrorismebestrijding boeiend te houden. ­Tenzij potige maar plot­arme ­actie je ding is. Dan zit je goed.

(Verschenen op 10 oktober 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s