Regisseursduo Olivier Nakache en Eric Toledano: ‘Optimisme is een filosofische levenskeuze’

In tijden van terreur en rechts populisme draaide het Franse duo Olivier Nakache en Eric Toledano (Intouchables) een onbeschaamd feestelijke komedie. ‘We voelden sterk de behoefte om te ontsnappen.’

Een les in nuchterheid hoeft niemand hen te geven. Met Intouchables scoorden Olivier Nakache en Eric Toledano zes jaar geleden wereldwijd, maar de blanco cheque die ze nadien op zak staken, hebben ze nog steeds niet verzilverd. ‘Hollywood? Natuurlijk was het mogelijk, maar waarom zouden we een film draaien op een plek waar we geen voeling hebben met de taal of cultuur?’

maxresdefault-8

‘Wij schrijven over wat we zien en ervaren, we absorberen de ­wereld rondom ons. Soms vrees ik dat we te lokaal, te Frans zijn om elders een film te draaien. Het maakt natuurlijk onze bewondering voor een filmmaker als Roman Polanski des te groter. Of hij nu naar Polen afzakte, naar Hollywood of Frankrijk, hij heeft meermaals bewezen dat hij overal een film kan maken.’

Typische Fransman

Dicht bij huis voelt het duo zich veilig, hoe cynisch dat de voorbije jaren ook mocht klinken. Aanslagen, onlusten en scherpe politieke tegenstellingen. Frankrijk maakte een stormachtige periode door. Net dan werkte het duo aan een frivole komedie. ‘Drie jaar geleden maakten we nog Samba, waarin Omar Sy een goedlachse migrant speelde. De realiteit werd er intussen almaar grimmiger op. Meer dan ooit voelden we de behoefte om te ontsnappen en op te gaan in een andere wereld. Billy Wilder deed het ook zo. Wanneer hij zich somber voelde, schreef hij aan een screwball comedy. Daar knapte hij van op. Wij ervaren precies hetzelfde.’

Nochtans is de cateraar die centraal staat in Le sens de la fête niet te genieten. Humeurig, opgedraaid en eeuwig pessimistisch. ‘Noem hem gerust een typische Fransman. (lacht) Echt waar, er is altijd wel iets waarvan wij een probleem maken. Dat zit ingebakken in onze cultuur. We leven rijkelijk, hebben lekkere wijnen en mooie vrouwen. Maar toch lopen we constant te zeuren. Vraag ons in godsnaam niet waar het vandaan komt.’

Nakache en Toledano zijn liever volbloed optimisten. ‘In feite is het simpel: zet een stap achteruit en bekijk het leven door de bril van de komedie. Natuurlijk is de werkelijkheid nog dezelfde, maar ziet het er niet allemaal een stuk amusanter uit? Dat is wat we gedaan hebben met Le sens de la fête. Neem het van ons aan, optimisme is een filosofische levenskeuze.’

(Verschenen op 3 oktober 2017 in De Standaard.)

>> Lees hier de recensie van Le sens de la fête.

2 gedachten over “Regisseursduo Olivier Nakache en Eric Toledano: ‘Optimisme is een filosofische levenskeuze’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s