Wakefield | Robin Swicord

Een uitgebluste gezinsvader is wel erg begaan met zichzelf in deze al te opzichtige onemanshow.

Voor zakenman Howard Wakefield (Bryan Cranston) is zijn gezin geen hoeksteen maar een baksteen die loodzwaar op de maag ligt. Op een avond laat hij hen in de steek. Dat doet hij niet door een minnares te nemen of een appartement in de stad. Howard trekt zich ongemerkt terug op de zolderverdieping van het bijgebouwtje bij zijn huis, vanwaar hij zijn vrouw (Jennifer Garner) en dochters maandenlang observeert.

Wakefield_Mingasson_2060.CR2

Van bij het begin voelt de hele opzet echter geforceerd en onecht. Je vraagt je af wat voor een man toekijkt hoe zijn vreselijk bezorgde echtgenote de volgende dag de politie belt om zijn verdwijning te melden, en vervolgens heimelijk in zijn vuistje lacht. Een rotvent, natuurlijk.

Bijna twee uur lang staat de Breaking bad-acteur de ziel uit zijn lijf te acteren, alsof hij Shakespeare brengt. Middels een voice-over vertelt hij ons hoe bitter en gekrenkt hij zich voelt in zijn relatie. ‘Als ze zo’n feministe is, waarom vindt ze het dan belangrijk dat ik haar in haar jas help of de deur voor haar openhoud?’, emmert hij erop los. Misschien vindt ze het fijn om liefdevol bejegend te worden – we zeggen maar wat.

Zelfingenomen

Routine is afstompend en ja, het is vast menselijk om uitgekeken te geraken op je gezin en je partner. Maar deze film van Robin Swicord, coscenariste van The curious case of Benjamin Button, mist scherpte en gedurfde keuzes. Wakefield is geen analyse van in het slop geraakt gezinsgeluk. Het is zelfingenomen, ergerlijk ­gezeur van een acteur die geilt op Oscargoud.

(Verschenen op 19 september 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s