Patti Cake$ | Geremy Jasper

Een mollige, blanke ‘Jersey girl’ wil het maken als hiphopartieste. Zowel in Cannes als op Sundance werd deze complexloze film warm onthaald. Patti Cake$ is in tha house, yo.

Rochelend en kotsend hangt moederlief boven de wc-pot, terwijl de 23-jarige Patricia (Danielle Macdonald) het haar uit haar gezicht houdt. ‘Gedraag je toch naar je leeftijd’, zucht zij om de zoveelste ontspoorde avond van haar moeder. Zelfs in die toestand laat die zich niet gedwee de les ­lezen: ‘Gedraag jij je naar je ras!’

Patti Cake$ is het complexloze verhaal van een forse, blanke meid die droomt van een grootse carrière als rapartieste. Voluit heet ze Patricia Dombrowski, maar ze noemt zichzelf liever Patti Cake$ of Killa P. In het troosteloze New Jersey krijgt ze nog het vaakst ‘Dombo’ naar het hoofd ­geslingerd.

d7d9dfb6-8bf7-11e7-805c-6db7403bcf26.png

Het leven in de voorstad is ­genadeloos, maar het belet niet dat Patti Cake$ een warme film is over een jonge vrouw die koste wat kost haar eigen lot wil be­palen. Makkelijk is dat niet als je onder een dak woont met je moeder en grootmoeder – de ene verbitterd en drankzuchtig, de andere hulpbehoevend. Met roemloze bijbaantjes probeert ze de stapel achterstallige facturen weg te werken.

Misfits

Dan is muziek een welkome uitlaatklep. Niemand die het vermoedt, maar Patti kan in wezen een aardig mondje rappen. In een battle veegt ze verbaal de vloer aan met haar uitdager. Haar beste vriend is Jehri (Siddharth Dhananjay), net als zij een hiphopper en gedoodverfde misfit.

Regisseur en scenarist Geremy Jasper verdiende zijn sporen als maker van videoclips voor onder meer Florence + the Machine. Nog eerder wilde hij zelf een gevierd muzikant zijn. ‘Ik was een dikkerdje uit Jersey dat rapnummers schreef en zichzelf voor schut zette bij talentenjachten.’ Met deze ­debuutfilm is hij dicht bij huis ­gebleven. Jasper schreef ook zelf de muziek.

Patti-Cakes-basterd-PBNJ-adjusted-2

Kleinschalige filmproducties op zoek naar street credibility plukken het acteertalent graag van de straat. Verrassend genoeg is dat hier niet het geval. Het zegt wat over de naturel en compromisloze flair waarmee de Australische ­Danielle Macdonald de twintiger neerzet. Vermakelijk is ook de droogkomische bijrol van Cathy Moriarty als Patti’s grootmoeder. In een vorig leven was zij nog ­Robert De Niro’s halve trouwboek in Raging bull.

Fatshaming

Patti Cake$ is een genietbare feelgoodfilm. Optimistisch, maar nooit goedkoop. Onlangs haalde deze festivallieveling al de pagina’s van deze krant (DS 21/8). In tijden van fat­shaming – lees: het als ­abnormaal en afkeurenswaardig aanzien van mensen met een maatje meer, iets waar Hollywood erg bedreven is – is een film met een volslanke ­actrice immers een hoopgevende aberratie.

Al blijft het wellicht naïef te geloven dat pakweg Emma Stone straks werkelijk een ­directe concurrente heeft aan Macdonald.

(Verschenen op 29 augustus 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s